Porten accent gràfic les majúscules?

Posted: 1 Octubre 2016 in General

Doncs clar que sí… sempre! O et vas creure el mite?

abecedari

Porten accent les majúscules? Per suposat que sí. Aclarim primer que aquesta pregunta, bastant comuna, en veritat hauria d’enunciar-se com: Porten titlla les majúscules? ja que el dubte sol sorgir a l’hora de posar titlla o no a les lletres majúscules (l’accent és inherent a la paraula, la titlla és la representació gràfica d’aquest accent).

Aclarim en segon lloc que és un fals mite que algú permetera durant un temps que les majúscules no portaren titlla, una llegenda urbana en tota regla.

Les lletres majúscules han d’escriure’s amb titlla si els correspon portar-la segons les regles d’accentuació gràfica del català, tant si es tracta de paraules escrites íntegrament amb majúscules com si es tracta únicament de la majúscula inicial: El seu fill es diu Àngel. ADMINISTRACIÓ. ATENCIÓ, PER FAVOR. Mai han establit una norma en sentit contrari.

L’accentuació gràfica de les lletres majúscules és obligatòria, no és opcional, i afecta a qualsevol tipus de text. Les úniques majúscules que no s’accentuen són les que formen part de les sigles.

11

D’on ve aquesta falsa idea que les majúscules no s’accentuen? Abans que apareguera la composició i impressió mitjançant planxes, era freqüent que es trencaren els accents dels tipus d’impremta en relleu, per la qual cosa els impressors van haver de renunciar a accentuar les majúscules. Però des de l’aparició dels tipus mòbils, aquest problema està més que superat, per la qual cosa… no dubtes. Les majúscules s’accentuen sempre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s