Un passeig per la història de Cardona

Posted: 28 Setembre 2016 in General

L’estratègica situació del seu castell i l’extracció i la comercialització de sal van fer que tingués un protagonisme destacat al Principat fins ben entrat el segle XV. A més, la resistència dels cardonins en el setge de Cardona va provocar que la guerra de Successió acabés tres anys més tard. Revivim tot aquest passat amb una passejada pel municipi del Bages.

ITINERARI
Portal de Graells – Parròquia de Sant Miquel – Plaça de la Fira – Carrer Cambres (Hotel Bremon) – Plaça de la Fira – Oficina d’Informació – Castell – Col·legiata de Sant Vicenç – Mina Nieves – Nucli Antic per carrer Major – Retorn pel carrer Rastrillo i carrer Graells

Dificultat Dificultat Baixa
Distància: 6,2 km
Desnivell: 283 m acumulats
Durada: 3 hores sense parades

images

El naixement de Cardona com a ciutat es va produir un 23 d’abril de 986, quan el comte Borrell II va atorgar al municipi del Bages la Carta de Poblament, que actualment es conserva a l’Arxiu Històric de la localitat, a la plaça de la Fira. L’estratègica situació del castell, que feia frontera amb Al-Andalus, i l’extracció i la comercialització de sal van fer que el vescomtat de Cardona tingués un protagonisme destacat al Principat fins ben entrat el segle XV: va arribar a tenir jurisdicció sobre el 6% del territori de Catalunya (1.952 quilòmetres quadrats!). La vila va tornar a jugar un paper important en la guerra de Successió, durant el que es coneix com el setge de Cardona, en què el municipi va resistir durant 34 dies al setge de les tropes de Felip V, un fet que va retardar tres anys la seva victòria, fins al 1714. Actualment, amb una població de 5.000 habitants i una extensió de 67 km2, l’economia de Cardona es basa en el cultiu de la vinya, les oliveres i els cereals; el bestiar porcí, i, sobretot, el turisme, que dóna a conèixer els elements principals del seu patrimoni: el castell i la col·legiata de Sant Vicenç, el centre històric i la Muntanya de Sal, la Vall Salina.

La passejada que us proposem comença traslladant-nos al segle XIII, ja que entrem a la població pel Portal de Graells o de Santa Maria -de dues torres pentagonals-, com ho feien els que venien o anaven a Solsona, Sant Llorenç de Morunys, la Seu, Berga o Puigcerdà. Només entrar trobem la Casa Graells, gòtica, també del segle XII i actualment seu de la fundació Cardona Històrica. Pel carrer Escasany arribem a la plaça del Mercat i a l’església parroquial de Sant Miquel, consagrada l’any 1397 i de la qual destaca la cripta. Us recomanem passejar pel comercial carrer Cambres i entrar a la plaça de la Fira pel carrer Portalet. El nom de la plaça, que ha esdevingut la plaça major de la vila, es deu a la celebració de la Fira de Cardona, ratificada pel rei Martí II l’any 1405. Des d’aquí descobrirem altres perspectives de l’església parroquial, l’ajuntament, el monument al comte Borrell II de Subirachs, i gaudirem d’unes magnífiques vistes. Sortint pel carrer del mateix nom, passarem per la capella de Santa Eulàlia i entrarem al Museu de la Sal Josep Arnau.

El castell, una fortificació militar decisiva

images1Sortirem del nucli per l’avinguda Rastrillo, on hi ha l’Oficina de Turisme, ja al peu del turó del Castell. Fortificació militar estratègica de primer ordre, tant en la defensa dels accessos a la salina com pel domini de la conca central del Cardener, entre els segles XI i XV va ser el nucli residencial dels senyors de Cardona. En destaquen la torre de la Minyona, el pati Ducal, els seus baluards de defensa i les seves vistes panoràmiques. En el mateix recinte hi trobem la col·legiata de Sant Vicenç, que va ser consagrada entre els anys 1029 i 1040. D’un romànic espectacular, amb planta de tres naus i amb un ampli presbiteri, val la pena fixar-se en la cripta i en les diferents tombes i panteons, com la de Ferran I i el comte Joan Ramon Folc I.

Acabem la ruta a la Muntanya de Sal. I és que Cardona no seria Cardona sense la sal. Mina Nieves va ser una de les explotacions de sals potàssiques mes importants d’Europa fins a l’any 1990 i ara en podem gaudir tot visitant el Parc Cultural de la Muntanya de Sal i l’aflorament salí de Vall Salina, on trobem sal en la superfície i impactants estalactites i estalagmites.

informació de descobrir.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s