Està preparat Magisteri per a formar els professors del futur?

Posted: 11 Mai 2016 in General

1462704637_262325_1462705132_noticia_normal_recorte1

Aquest article de El País intenta respondre a la pregunta. I la conclusió és: no ben bé. Sembla que l’herència teòrica en la forma d’ensenyar i la falta d’innovació per part de les facultats són alguns dels frens que no permeten millorar com toca. Com que no hi ha estudis que responguen a la pregunta, l’article entrevista professors i alumnes de Magisteri perquè en donen el seu parer.
Les dos primeres llacunes que s’hi ressalten són la formació profunda en cultura digital i l’atenció a les diferents velocitats a què aprenen els xiquets. I aquestes mancances, entre altres factors, són fruit de la falta d’un pla estratègic de les facultats d’Educació que definisca quin tipus de professor volen formar. Les comissions de qualitat se n’haurien d’encarregar, sí; però, en realitat, només avaluen si els continguts s’ajusten a les normatives, no a la forma en què s’ensenya als alumnes. Per exemple, es manifesta una baixa exigència a l’alumnat matriculat en els graus d’Educació que contribueix a l’escassa preparació amb què n’ixen. I les comissions de qualitat no intenten redreçar aquesta situació. Tampoc hi ha la connexió que tocaria entre les escoles i la universitat: és fonamental saber què necessiten les escoles i pensar en la manera de satisfer aquestes necessitats.
L’alumnat també és molt crític. Tot és molt monòton -indiquen tres alumnes d’Educació Primària-, cada professor se centra a donar la seua assignatura i no es preocupen que aprenguem a fer classe. A més a més, afigen, les assignatures de didàctica, que són les que més ens interessen, són molt teòriques i massa lligades a la memorització.
Queda clar que la innovació és també responsabilitat de les facultats. La clau seria implicar els docents en investigacions lligades a la innovació i dur els resultats a les aules perquè els alumnes participen del canvi de paradigma educatiu. Si cal dir-ho, deu ser perquè no es fa.
I la teua Facultat d’Educació? Respon a aquesta anàlisi?

Publicat a blog.ua.es el 10 de maig de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s