3 secrets de comprensió lectora que la majoria dels lectors no coneix

Posted: 21 Març 2016 in General
Etiquetes:

Si et falta temps per a la lectura o et costa comprendre el que lliges, aquests tres secrets poden ser la solució. Per a llegir i aprendre més en menys temps, amb millor comprensió i memòria.
secretos-comprension-lectora
La velocitat mitjana de lectura varia, però un lector lent tarda, normalment, un minut per a llegir un màxim de 100 paraules.

Aquest tipus de lector mai aconseguirà llegir completament la Bíblia o “El Quixot”. I fins i tot amb llibres molt més curts cauria en l’avorriment molt abans de ficar-se en la història.

La velocitat mitjana d’un adult a Europa i Amèrica és al voltant de 200 paraules i algú que es considera un bon lector, generalment descobreix que llig al voltant de  400 paraules per minut.

Encara que és quatre vegades més ràpid que el lector lent, encara hi ha molt marge de millora.

Quasi tots tenim el potencial per a llegir 1.000 paraules per minut amb molt bona comprensió i el rècord mundial aconsegueix les 4.700 paraules per minut.

Si et dediques a una professió en la qual necessites absorbir grans quantitats d’informació de forma ràpida (llibres, informes, articles, blogs, emails, …) o si eres un estudiant que es prepara per als exàmens, necessites saber com són alguns mètodes de lectura i comprensió àgil.

Fins i tot si estàs llegint per a aprendre algun tema en general, segurament desitjaràs aconseguir-ho tan ràpid com siga possible per a poder seguir avant amb el següent tema.

La vida és massa curta com per a malgastar el temps i hi ha molt que aprendre.

Els 3 secrets que et mostraré a continuació haurien d’ajudar-te amb açò.

Què és la lectura àgil?
És molt més que llegir ràpidament.

Encara que sona contradictori, la lectura lenta no ajuda a la comprensió ni a la concentració.

El cervell funciona millor quan se li permet treballar amb rapidesa.

Amb l’entrenament adequat, els teus ulls són capaços d’escanejar una pàgina ràpidament, mentre el cervell va prenent grups de paraules i és capaç de fer front al seu significat.

En altres paraules, el cervell comprèn conceptes i imatges en lloc de paraules individuals.

Així que, no és necessari que fixes la vista paraula per paraula perquè l’ésser humà pot llegir agrupant paraules i a mesura que va avançant fins a línies senceres amb una sola fixació.

Com a exemple pràctic de l’ús de la lectura àgil, estan aqueixos exàmens d’opció múltiple que s’han de presentar per a ingressar a algunes universitats en certs països. Com per exemple la Selectivitat.

Pots trobar-te, per esmentar un exemple, amb un examen de 200 preguntes per a respondre en dos períodes de tres hores.

El patró fet per a cada pregunta pren generalment prop d’una fulla de paper A4.

Així que els fets han de ser absorbits, les àrees identificades i les respostes seleccionades en aproximadament 90 segons.

No hi ha una altra opció. Amb la finalitat de passar l’examen, els candidats han de llegir i comprendre ràpid.

Els secrets que t’ensenyaré a continuació són part de les tècniques de lectura àgil.

L’art de la lectura àgil es pot dominar amb una mica d’aplicació i pràctica (és més fàcil del que podries pensar).

De debò que et pot sorprendre.

Comets aquests errors en llegir?

Secret nº 1: Investiga l’autor
Llegir és entrar en comunicació amb els grans pensadors de tots els temps.

Llegir és, entre altres coses, establir un diàleg amb l’autor, comprendre els seus pensaments, descobrir els seus propòsits, fer-li preguntes i tractar de trobar les respostes en el text.

Si no saps res de l’autor o autora del llibre que eres a punt de llegir, recomane que cerques informació sobre ell o ella en Internet. Investiga a què es dedica, quin és la seua intenció amb el text, sobre què vol convèncer i les posicions que defensa.

D’aquesta manera aconseguiràs la sensació de que l’autor t’està parlant directament. La comprensió a la qual arribes durant la lectura es deriva de les teues experiències acumulades, experiències que entren en joc a mesura que decodifiques les paraules, frases, paràgrafs i idees de l’autor.

Llegir suposa reconèixer que el text és un instrument cultural, amb valors i situat en una època històrica. És a dir, que el seu autor no és una persona neutra, sinó que té uns coneixements, una cultura i unes intencions que es plasmen en el text i que el lector ha d’arribar a interpretar.

Secret nº 2: Skimming i Scanning
Skim és l’acció de llegir per damunt, tractant de cercar una impressió general del text.

Scanning és l’acció d’analitzar un text ràpidament sense llegir-ho per complet, per a traure informació valuosa.

Es tracta d’anar-nos familiaritzant amb el text. És una eina que ens serveix per a anar entrant en matèria i calfar els nostres ulls i el nostre cervell.

D’aquesta manera establim una idea general del que ens estan parlant. Podem i devem detenir-nos en allò que ens cride l’atenció. Les idees que ens agraden i ens atrauen del document. Les imatges que il·lustren el llibre. Els quadres i gràfics, etc.

Suposem que desitges llegir un llibre que acabes d’adquirir.

En primer lloc, mira la portada i contraportada del mateix. Després la introducció, la taula de contingut i defineix quins són els capítols importants.

Sovint, hi ha un resum al final de cada capítol. Llig-ho.

Llig els primers i els últims paràgrafs de cada capítol.

Ara examina tot el text a vol d’ocell, tastant la informació. L’habilitat perquè d’aquest tast derive l’obtenció de la visió de conjunt s’obté mitjançant l’experiència i la pràctica.

En aquesta etapa és possible que hages guanyat tot el que volies saber d’aquest llibre en particular.

En cas contrari, el teu cervell tindrà una idea general del llibre (un model), i la comprensió de la lectura serà molt més fàcil perquè el cervell pot relacionar la informació llegida amb aquest model.

Podem realitzar una voraç lectura del text, traient el màxim partit d’un cervell al com hem facilitat l’absorció d’informació i la concentració i que ja sap el que li espera.

Existeixen persones que amb aquesta tècnica són capaces d’obtenir velocitats de lectura superiors a les 1.000 p/m amb una capacitat de comprensió que ens sorprendria.

Secret nº 3: Fes millors preguntes
Per a la comprensió de la lectura, el cervell cerca patrons. Intenta relacionar els conceptes que llegim amb informació familiar. Açò és perquè el secret nº 2 funciona tan bé.

Però més poderoses són les preguntes. Si, en llegir, tenim una pregunta en ment, el cervell cerca la resposta.

Abans de llegir un llibre amb la finalitat d’aprendre alguna cosa, pregunta’t què vols aprendre. Quines preguntes vols que et conteste aquest llibre?

Jo solc apuntar aquestes preguntes en les pàgines blanques que sol haver-hi a l’interior de la portada d’un llibre.

A part de preguntes específiques, tots tenim preguntes inconscients que ens fem tot el temps. Hi ha persones que sempre es pregunten “Per què sóc un perdedor?” i en canvi unes altres solen preguntar “Com puc tenir més èxit?”.

El cervell cerca respostes i sempre les troba. Tots tenim una pregunta primordial que ens fem inconscientment tot el temps. Aquesta pregunta és un dels principals factors que determina la nostra qualitat de vida.

Apliquem aquest concepte a la lectura. En llegir o estudiar un text difícil o avorrit alguns es pregunten “Per què és açò tan avorrit?”. Uns altres es pregunten “Com puc aprendre açò més ràpid i millor?”

Aquestes preguntes fan TOTA LA DIFERÈNCIA.

No perdes el teu temps i energia treballant dur programant-te alhora per a fracassar!

Aquests tres secrets són algunes de les eines de lectura àgil que et permetran llegir més llibres, articles, informes…. acabar abans amb el teu correu electrònic i guanyar temps lliure llegint més ràpid i retenint més del llegit.

Vivim en l’era de la informació i avui dia l’habilitat d’aprendre informació ràpidament és el que decideix entre l’èxit i el fracàs.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s