10 passos per a transformar el teu rendiment en les oposicions

Posted: 20 Octubre 2015 in Educació
Etiquetes: , ,

Es pot millorar el rendiment en les oposicions?

Per descomptat. Quan t’enfrontes a la preparació d’oposicions has de dissenyar un pla per a millorar el teu rendiment, traure el millor de tu, aconseguir esprémer al màxim els teus recursos per a aconseguir els millors resultats possibles.

Jo no sóc expert en productivitat, encara que és un tema que m’interessa i que tracte d’aplicar per a traure el màxim partit del meu temps (per exemple per a publicar en el meu blog i tractar de contestar a tots els comentaris, sense deixar d’atendre les meues altres “obligacions”: treball, família, filles, córrer, aprendre…).

Així que, encara que hi ha molts blogs molt interessants, t’anime a consultar si és un tema que t’interessa (no et perdes ThinkWasabi de Berto Pena o Be effective, be productive, be happy de Jordi Fortuny) jo vaig a explicar-te les estratègies i hàbits que al meu m’han servit d’ajuda.

En primer lloc, el més evident: si vols preparar-te les oposicions en condicions, vas a haver d’organitzar molt bé el teu temps, prioritzar, planificar i renunciar a algunes coses. Ho sent és així, opositar és un gran esforç, però és necessari si el que vols és tenir una magnífica recompensa.

Però a més, i açò té més importància de la qual penses, cal adoptar hàbits de vida saludable: cuidar el somni, alimentar-se adequadament i afegir a la teua rutina diària exercici físic. Açò és el que et permetrà disposar d’energies suficients per a aconseguir els teus objectius.

Finalment hauràs d’aprendre a cuidar les teues emocions. Com saps t’espera un llarg i extenuant esforç, vas a necessitar mantenir la moral alta, trobar motivació i premis que et servisquen d’estimulants per al camí.

Unknown

Com gestionar el temps de forma eficaç mentre prepares oposicions?

Existeixen mètodes, com GTD o ZTD, dissenyats per a ajudar-te a millorar la gestió de temps i augmentar la teua productivitat. Però probablement el que tu necessites és organitzar-te millor, no per a portar una vida plena de tasques simultànies, sinó per a esprémer el temps temporalment, durant el procés de preparació de les oposicions. Quan aconseguisques el teu objectiu podràs tornar a l’organització natural de la teua vida, o canviar-la per sempre si és el que vols.

Així que per a posar-te a la tasca de millorar la gestió del teu temps el primer és que faces una llista de totes les tasques que fas habitualment al llarg del dia. Aquesta llista la vas a fer durant una setmana completa, ja que hi ha tasques que es repeteixen amb una freqüència diària però unes altres són de caràcter setmanal.

Una vegada que les tingues recopilades anem a classificar-les en funció de la seua importància i la seua urgència.

Ara ja tens una visió més completa d’on ocupes el teu temps i és el moment de prendre decisions. Probablement hages d’assumir que efectivament fer-ho tot és impossible, així que hauràs de renunciar a alguns dels teus plans inicials o cercar ajuda (pot ser que hages de compartir les tasques domèstiques, tirar d’avis perquè arrepleguen els xiquets del col·legi, o renunciar a passar els caps de setmana fent senderisme… però si no t’ho proposes de debò, no ho aconseguiràs).

Identifica el teu objectiu i prioritza. Sigues realista, el temps és relatiu, però passa volant.

Una vegada classificades i ordenades les tasques pel seu caràcter i importància anem a planificar la setmana, ja, la pròxima. Fes-te un horari, com els del col·legi, en realitat si hi ha persones acostumades a programar activitats i portar-les a la pràctica d’acord amb un horari preestablit som els docents, no creus? Doncs fes-te un horari personal on estiga clarament definit el temps que has de dedicar a cadascuna de les tasques, reservant temps per a tot: el treball, els xiquets, preparar el menjar, atendre les tasques de la casa, fer esport, eixir amb els amics, estar amb la família… i el temps d’estudi i treball que necessites per a preparar-te per a les oposicions. Si no et cap tot, ja saps, torna a revisar les teues activitats i planteja’t per a cadascuna d’elles si t’ajuda a aconseguir el teu objectiu, aqueixes seran les que hauràs de prioritzar.

Posa el teu pla en marxa i el cap de setmana vinent, després d’haver descansat i recuperat forces, analitza-ho, comprova si s’han complit les teues previsions, si hi ha hagut activitats que no havies tingut en compte, si has aprofitat el temps tant com esperaves; fes les modificacions que siguen necessàries, i planifica de nou la següent setmana, sense perdre de vista la planificació a mitjà termini (d’aquest trimestre) i a llarg termini (arribar al final suficientment ben preparat per a afrontar les oposicions amb èxit). Fes un horari ben clar, i deixa-ho on pugues veure-ho per a tenir-ho sempre present. Tira-li un ull durant el desdejuni per a veure el que et toca cada dia i tingues-ho en compte.

Necessitaràs disciplina per a complir-ho, identificar les pèrdues de temps i controlar les interrupcions.

Necessitaràs també la col·laboració dels teus familiars i amics més propers, així que explica’ls quins són els teus plans i les teues necessitats, explica’ls l’important que és per a tu i demana’ls ajuda si la necessites i si creus que poden donar-te-la. Si vols que ells respecten el teu compromís amb el teu pla i col·laboren hauràs de ser tu el primer a complir-ho, rigorosament!

Recapitulant, ací tens els teus 10 passos:
1.- Identifica el teu objectiu, posa-li data i dissenya els passos que has d’anar donant per a arribar fins a ell.
2.- Registra totes les activitats que realitzes al llarg d’una setmana.
3.- Analitza i classifica les activitats segons la seua importància i urgència. Comprova quines són les necessàries per a avançar cap a la teua meta.
4.- Prioritza d’acord a les teues necessitats i els teus objectius, tria les que vas a fer, aquelles que vas a encarregar a altres persones i descarta temporalment altres. No podem tenir-ho tot.
5.- Delimita blocs de temps segons la teua situació i necessitats: treball, tasques domèstiques, preparació d’oposicions, oci i descans.
6.- Distribueix les tasques segons el teu ritme de treball, identifica quan et condeix més el treball, quins moments són de màxima concentració, quin és la teua corba d’atenció. Tingues-ho en compte per a organitzar les tasques.
7.- Planifica el teu pla setmanal, engega-ho i avalua-ho en finalitzar la setmana. Dissenya de forma més eficaç el de la setmana següent. No perdes de vista els objectius a mitjà i llarg termini.
8.- Respecta-ho rigorosament, la disciplina que sigues capaç d’aplicar a complir aquests horaris és fonamental per a l’èxit del teu pla. No s’aconsegueix una oposició sense esforç.
9.- Sigues inflexible amb les interrupcions. El teu temps és limitat, està molt bé organitzat, però no pots permetre’t el luxe de perdre-ho.
10.- Premia’t per l’esforç realitzat i els assoliments aconseguits.
Ara que ja hem après a gestionar el temps, cal engegar-ho.

Un pla de treball tan exigent com el qual hem vist necessita que físicament estigues sa, fort i carregat d’energia. Necessita també una actitud proactiva, motivació per a engegar-ho i confiança per a aconseguir l’èxit.

Text extret i adaptat de http://preparatusoposiciones.es/10-pasos-para-transformar-tu-rendimiento-en-las-oposiciones/?utm_source=Prepara-T+Newsletter&utm_campaign=480941e05e-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_19ac75f0e1-480941e05e-100616885

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s