La ruta de Pablo Neruda a París

Posted: 16 Octubre 2015 in Llibres
Etiquetes: , ,

L’Institut Cervantes guia un passeig pels llocs del Nobel

fot_4315_gr
Pablo Neruda va viure a París, de forma intermitent —almenys una vegada per dècada—, entre 1927 i 1971. En la seua primera visita a la capital francesa, ampli coneixedor ja de la poesia en aquell idioma, feia escala cap a Yangon (Myanmar); va gaudir de la bohèmia en el Montparnasse i va conèixer a César Vallejo. En els seus últims temps en la capital va conèixer dues notícies: una feliç, la del seu Premi Nobel de Literatura, i una altra tràgica, la del seu càncer. Per a commemorar-ho, l’Institut Cervantes de París ha impulsat una ruta sobre els passos de Pablo Neruda en la ciutat, que s’uneix a les de Julio Cortázar o Frida Kahlo, ja disponibles.

Felipe Tupper, poeta i gestor cultural xilè, ha confeccionat un recorregut —amb nou quilòmetres d’extensió i catorze parades— que s’inicia en «el mausoleu»: l’Ambaixada de Xile a França (Avinguda de la Motte Piquet, 2), on Pablo Neruda va exercir de cònsol de Xile per als refugiats espanyols entre 1936 i 1939, gestionant el viatge del Winnipeg al seu país natal, amb més de dos mil republicans espanyols a bord. El recorregut s’acosta també a la residència de Neruda en aquells anys: un apartament en Quai de L’Holorge, 31, en el qual Neruda convivia amb la seua esposa —Delia del Carril— i el matrimoni format pels escriptors espanyols Rafael Alberti i María Teresa León.

Els passos d’aquesta ruta de Pablo Neruda a París s’encaminen al número 56 del carrer Varennes, on residia el poeta Louis Aragon, un dels millors amics de Pablo Neruda. En els últims temps, a les visites del poeta a Aragon se sumava l’escriptor Jorge Edwards, exembajador a París, que també solia acompanyar-li al anticuario Li village suisse (Suffren, 78), en el qual es detindran els caminantes. També trauran el cap als hotels Quai Voltaire (Rive Gauche) i Montblanc (Barri Llatí), per a tornar a l’ambaixada, on passaria els seus últims dies parisencs abans de tornar a Xile per a morir. Més parades? Restaurants, barris i altres punts fora de ruta per a conèixer

Per a realitzar la ruta de Pablo Neruda per París que proposa l’Institut Cervantes n’hi ha prou amb accedir a la pàgina web creada per la institució, en la qual s’inclou un mapa amb instruccions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s