Què és la nomofòbia? L’addicció al mòbil

Posted: 11 Març 2014 in General
Etiquetes: , ,

En anglès (nomophobia) o en català, tens un problema.
fot_3170_gr
Que què és la nomofòbia? Pateixes alguna cosa proper a l’angoixa quan et deixes el telèfon mòbil a casa? T’assegues incomunicat i sospites que estàs perdent un munt de trucades importants? Et dius constantment que no passa gens, que no et fa falta portar sempre el mòbil damunt, però no pares de pensar en ell? Doncs açò: pateixes nomofòbia.

Ve al cas açò de la nomofòbia perquè es comença a parlar en molts mitjans sobre la nomophobia, un anglicisme innecessari, ja que s’origina d’una unió de paraules que funciona sense problema en català… Vegem com ens ho explica:

El neologisme nomofòbia és adequat per a referir-se a la por a estar incomunicat sense telèfon mòbil.

En els mitjans de comunicació comencen a ser freqüents els esments a aquest nou fenomen, en ocasions amb l’anglicisme original nomophobia, com en “L’usuari que pateix ‘Nomophobia’ s’atabala quan es queda sense cobertura, se li esgota la bateria o no troba el mòbil”, encara que també s’està assentant ja l’ús de la hispanització nomofobia (“Nomofobia: esclaus del cel·lular”).

En anglès, la paraula s’ha format per la fusió de l’adverbi ‘no’, l’escurçament ‘mo’ (a partir de mobile phone) i el substantiu phobia.

En català, el terme pot adaptar-se sense problemes amb els mateixos elements compositius: l’adverbi ‘no’, la forma abreujada ‘mo’ (de mòbil) i fòbia (‘aversió obsessiva a algú o a alguna cosa’ o ‘temor irracional compulsiu’).

Així, en l’exemple anterior hauria sigut preferible escriure “L’usuari que pateix nomofòbia s’atabala quan es queda sense cobertura, se li esgota la bateria o no troba el mòbil”.

Ens trobem doncs davant un acrònim, no qualificat com a tal. Si la diccionari ens diu que acrònim és “el terme format per la unió d’elements de dos o més paraules”, nomofobia seria un acrònim de no, mo (de mòbil) i fòbia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s