La Bressola ampliarà quatre de les seves escoles el 2014 i treballa per fer la tercera a Perpinyà

Posted: 28 febrer 2014 in Educació
Etiquetes: ,

La Bressola

Segons el seu director, Gerard Thorent, els objectius a  més llarg termini són construir una segona escola d’ensenyament secundari i ser  presents al Vallespir

Després de tres anys ‘difícils’, la Bressola encara  el 2014 amb optimisme i amb uns quants projectes ja tancats per continuar  creixent. El director, Gerard Thorent, afirma que totes les escoles ‘són gairebé  plenes’ i les llistes d’espera ‘no paren de créixer’. Això els ha obligats a  cercar fórmules per a ampliar la capacitat de quatre dels set centres  actuals.

Així, les escoles de Nyils i Prada començaran el  curs vinent amb noves aules per a acollir uns cent seixanta alumnes, i es  treballa per fer el mateix als centres de Sant Esteve i el Soler. Entre les  prioritats, Thorent assenyala la necessitat de renovar l’escola del Vernet de  Perpinyà, sense ‘descuidar’ l’obertura d’una tercera escola a la capital  nord-catalana.

La festa anual de la Bressola, que enguany s’ha  fet a l’escola d’ensenyament secundari Pompeu Fabra del Soler, ha estat marcada  per les bones notícies amb què ha arribat el 2014. I és que per primera vegada  els darrers tres anys, tant el balanç del curs passat, que es va tancar amb uns  840 alumnes, com les perspectives de futur, conviden a l’optimisme. Tant és així  que Thorent ha afirmat que la Bressola ‘és més viva que mai’ i amb prou energies  per a treballar en l’objectiu que en un futur no gaire llunyà ‘totes les  famílies de Catalunya Nord que ho vulguin puguin triar una escola en  català’.

Segons Thorent, la Bressola podrà ampliar aquest  2014 quatre dels set centres que té actualment. Dos d’ells, els de Prada de  Conflent i Nyils, començaran el curs vinent amb noves aules per ampliar la seva  capacitat fins a cent seixanta alumnes, la que es considera ‘òptima’ atesa la  demanda actual, i dues més, les de Sant Esteve i el Soler, també seran ampliades  tot i que no és segur que les obres s’enllesteixin abans del mes de setembre.  Una vegada fetes les ampliacions, la Bressola superarà la xifra dels mil  alumnes, una fita que fa alguns anys ‘semblava irrealitzable’.
Thorent  explica que tots els centres ‘són gairebé plens’, cosa que demostra que la  demanda d’escoles en català i de qualitat existeix a Catalunya Nord. Entre les  ‘urgències’, el president de la Bressola creu que cal afrontar l’ampliació de  l’escola del Vernet de Perpinyà que ‘és plena fins el sostre’. En aquest cas  concret, a diferència del que passa a les escoles de Prada, Nyils, Sant Esteve i  el Soler, l’actual centre té espai per a fer l’ampliació i el que cal és el  finançament de les obres.
Respecte a projectes a més llarg termini, els  dos que centren tots els esforços són la construcció d’una tercera escola de  primària a Perpinyà i un centre d’ensenyament secundari també a la capital  nord-catalana. Actualment, la Bressola només té un centre de secundària al Soler  amb cent seixanta alumnes i que es nodreix dels nens i nenes que han cursat la  primària a l’escola que hi ha al mateix municipi i la de Prada de Conflent.  L’objectiu és construir-ne un a Perpinyà per permetre que els alumnes de les  dues escoles actuals puguin continuar els estudis en català a la mateixa  ciutat.
Entre ‘les assignatures pendents’ hi ha obrir una escola al  Vallespir, el territori de Catalunya Nord on més es parla el català i que per  ‘unes quantes raons’ no té cap centre. En aquest sentit, Thorent explica que fa  alguns anys es va frustrar per raons econòmiques la construcció d’una escola a  Morellàs, però que continuen treballant per aconseguir que la Bressola ‘sigui  present a tot el territori’.
Els Amics de la Bressola  ‘resisteixen’ la crisi
Com ha assenyalat Thorent, ‘res del que  s’ha aconseguit’ hauria estat possible sense les aportacions ‘econòmiques i de  suport moral’ dels
Amics de la Bressola. El seu president, Aleix  Andreu, ha assegurat que tot i la crisi ‘fan el possible’ per aconseguir que  estudiar en català a Catalunya Nord ‘sigui absolutament normal’. Ha afegit que  malgrat la crisi i la lògica pèrdua d’aportacions d’ajuntaments, empreses i més  institucions, el nombre de socis ha crescut, cosa que ha permès de ‘salvar el  projecte’.
De fet, Andreu ha apuntat que actualment només reben  donacions d’un 30% dels cent vuitanta municipis que anys enrere col·laboraven  amb ells, i que l’aportació de la Generalitat també ha baixat molt. Amb tot,  Andreu està convençut que una vegada l’economia es torni a reactivar aquestes  institucions tornaran a aportar recursos a la Bressola perquè ‘creuen en el  projecte’.

Publicat en el diari digital VilaWeb diumenge 2 de febrer del 2014

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s