El CJC dictamina que l’AVL no té competència per a definir el nom de la llengua

Posted: 21 febrer 2014 in General
Etiquetes: , ,
AVL

L’ens consultiu de la Generalitat Valenciana assegura que les afirmacions que fa al seu Diccionari sobre el valencià no s’ajusten ni a l’Estatut ni a la llei de creació de l’AVL

L’entitat normativa equipara en el seu text valencià i català

Membres del PP van demanar el tancament de l’entitat

El Consell Jurídic Consultiu (CJC) ha dictaminat que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) no té competències per a definir el nom de la llengua. Segons avancen les edicions digitals d’alguns diaris valencians, el dictamen subratlla que les afirmacions de l’entitat normativa en la definició que fa del “valencià” i que l’equipara al “català” en els seu Diccionari Normatiu Valencià “no s’ajusten al que recull l’Estatut i la pròpia llei de creació de l’AVL”.

El pronunciament es produeix després que la Conselleria d’Educació sol·licitara a l’ens consultiu un dictamen sobre “l’acomodació” de la definició de valencià del Diccionari a l’Estatut, ja que alguns veus del PP van criticar durament l’homologació de valencià i català del text.

El Diccionari que ha aprovat l’AVL defineix valencià com “llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d’Andorra, la franja oriental d’Aragó i la ciutat sarda de l’Alguer, llocs on rep el nom de català”.

Al·legacions

L’advocat Moisès Vizcaino va presentar dijous passat per registre al Consell Jurídic Consultiu (CJC) valencià un escrit amb les 46 sentències fermes que avalen el nom ‘català’ per a la llengua pròpia del País Valencià. Vizcaino va sol·licitar al CJC que tingui presents aquestes sentències a afectes de jurisprudència al seu dictamen. El document recull sentències des de 1997 fins a 2013 de diverses instàncies des del Constitucional, al Suprem i TSJ valencià.Aquest dimarts, el mateix Vizcaino, acompanyat del secretari general d’Acció Cultural, Toni Gisbert i del filòleg i tècnic lingüístic de la Universitat de València, Francesc Esteve van presentar al CJC nous arguments acadèmics i jurídics que avalen l’equiparació de la denominació ‘valencià’ i ‘català’. Entre els documents aportats, hi ha un diccionari editat l’any 1995 amb l’aval de la Generalitat Valenciana i que defineix el ‘valencià’ com “varietat de la llengua catalana”. Igualment, i entre altres documents, es va aportar una prova que mostra que l’any 2006 la mateixa Generalitat Valenciana va defensar davant el Tribunal Suprem que el valencià és una varietat de la llengua catalana així com les definicions de totes les acadèmies de la llengua de l’Estat espanyol, entre elles la Reial Acadèmia Espanyola, que accepten la unitat de la llengua catalana en les definicions de ‘valencià’.

Publicat en EL PUNT AVUI dimecres 12 de febrer del 2014
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s