Llei de Propietat Intel·lectual en marxa

Posted: 19 febrer 2014 in General
Etiquetes: , ,

Vistiplau a l’esborrany de l’avantprojecte de reforma de la llei.
1340977363245
El Govern ha aprovat  el projecte de Llei de Propietat Intel·lectual, embolicat en polèmica per part dels sectors implicats. Ho acaben de donar a conèixer la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre de Cultura, Educació i Esport, José Ignacio Wert, després de la reunió del Consell de Ministres.

La seua elaboració té com a objectiu, segons el govern de Mariano Rajoy, “l’enfortiment de la posició dels creadors, amb l’objectiu de lluitar contra la pirateria”. Es dóna així el vistiplau a l’esborrany de l’avantprojecte de reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, que ara ha de continuar la seua tramitació parlamentària.

Estarem molt atents a les reaccions que aquest projecte provoque i a la lletra xicoteta que es vaja analitzant a poc a poc, però entre les mesures que aquesta Llei de Propietat Intel·lectual imposa trobem:

-Les sancions contra la pirateria es reforcen i s’introdueix un règim sancionador gradual, d’entre 30.000 i 300.000 euros, en funció del grau d’infracció. Més sancions i major capacitat d’actuació. Wert ha anunciat que es perseguirà “ja no solament a els qui allotgen serveis i continguts il·legals”, sinó també a els qui redirigisquen o faciliten l’enllaç als alojadores d’aqueixos serveis i continguts. Tant els anunciants com els “intermediaris de pagament” podran ser multats i fins i tot els seus llocs podran ser tancats.

-La “taxa Google”: com a França o Alemanya, s’estableix en la llei el dret dels agregadores de notícies al fet que s’usen fragments no significatius de “informació, opinió o entreteniment”. Per a açò, no farà mancada autorització, però sí s’haurà de pagar una “compensació equitativa”, en paraules de José Ignacio Wert. Però… què són i qui decideix què són aqueixos “fragments no significatius”? A quant ascendeix aqueixa compensació econòmica que hauran de pagar serveis com GoogleNews? No es detalla gens d’açò en l’avantprojecte. Queda pendent, segons el titular del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, una “reforma més àmplia” per a l’adaptació a l’entorn digital. Suposem que serà llavors quan entedamos de què va tot açò…

-Referent a les entitats de gestió, el Govern anuncia que vol establir una major transparència en elles, per al que ha disposat tres mecanismes de supervisió i control: el Ministeri (a través de la Secretaria d’Estat de Cultura), tarifes equitatives i una metodologia transparent d’establiment de les mateixes i la funció de la Comissió Nacional de la Competència. Per a açò crea una “finestreta única” per a la facturació i el pagament dels drets d’autor: “La norma preveu la creació d’una entitat de caràcter privat en la qual han de participar totes les entitats de gestió”, segons ha declarat José Ignacio Wert. Però no s’ha especificat l’organització i composició de l’organisme que regule aquesta finestreta única.

Recordem que Adepi, entitat que agrupa a les vuit entitats gestores de drets d’autor a Espanya, va emetre una nota en la qual considera que la reforma del Govern de Mariano Rajoy “arruïnarà al sector cultural”. En ell es denunciava que no s’ha comptat amb el sector de la cultura, “els drets de la qual de propietat intel·lectual pretén regular”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s