Catalunya, País Basc i Balears doblen a València en ensenyament en llengua pròpia

Posted: 14 febrer 2014 in Educació
Etiquetes:

Només el 30 % dels escolars de la Comunitat estudien en valencià – De les cinc autonomies amb dues llengües oficials únicament Navarra presenta menor escolarització en l’idioma vernacle
En valencià

L’escolarització en línies en valencià no arriba a un terç de l’alumnat, doncs amb prou faenes el 30,4 % dels estudiants d’ensenyaments de règim general de la C. Valenciana estudia en programes on la llengua vehicular és l’idioma propi. Així consta en l’anuari «Les xifres de l’educació a Espanya. Curs 2011/2012» que acaba de publicar el Ministeri d’Educació, que constata que de les cinc autonomies amb dues llengües oficials, la C. Valenciana és la penúltima en implantació de l’ensenyament en l’idioma vernacle.
Únicament Navarra, amb un 23,9 % del seu alumnat escolaritzat en basc, està per sota. No obstant açò, Catalunya, on per llei el 100% de l’ensenyament és en català, Illes Balears, amb el 64,9 %, i el País Basc, amb un 58,1 %, dobleguen a la C. Valenciana en difusió de l’ensenyament en llengua pròpia.
Els models lingüístics „gràfic„ es divideixen en quatre programes: ensenyament només en castellà (I), el castellà com a llengua vehicular i l’idioma vernacle com a assignatura (II), l’ensenyament bilingüe (III) i les línies en llengua pròpia (IV). A Galícia, per llei tota l’educació és bilingüe.

En el sistema educatiu valencià el model I no existeix. El 16,2 % de l’alumnat, concentrat en les comarques castellà-parlants, estudia en espanyol i aprèn valencià com a assignatura (II).

El 53,4 % d’escolars està escolaritzat en els Programes d’Incorporació Progressiva (PIP), ara Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà (PPEC). En aquest model, en principi bilingüe (III), la idea era que el valencià s’impartira com a assignatura i que s’incorporara progressivament com a llengua vehicular en altres matèries. No obstant açò, després de 30 anys de Lleí d´Ús, açò no ha succeït i s’ha quedat en simples línies de castellà.

La implantació de l’ensenyament en valencià (IV), el Programa de Ensenyament en Valencià (PEV) i el Programa de Inmersió Lingüística (PIL), ara unificades en el Programa Plurilingüe de Ensenyament en Valencià (PPEV), es redueix conforme es passa d’etapa i és testimonial (un 6,5 % de l’alumnat) en els centres de titularitat privada, siguen concertats o no.

En la xarxa pública valenciana l’ensenyament en llengua pròpia decau del 52 % de l’alumnat en Infantil, al 48 % en Primària, 44 % en ESO, i fins a un 24 % en Batxillerat, 19 % en Programes de Qualificació Professional Inicial (PCPI) i només el 7 % en FP. La C. Valenciana presenta els pitjors resultats d’Espanya en escolarització en idioma vernacle en Batxillerat i FP.

Publicat en el diari Levante-EMV divendres 10 de gener del 2014
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s