Les biblioteques davant el llibre electrònic

Posted: 3 gener 2014 in General
Etiquetes: , ,

La directora de la BNE exposa desafiaments, oportunitats i preocupacions.

biblio llibre electrònic

La directora de la Biblioteca Nacional d’Espanya, Ana Santos, ha exposat la seua visió de la necessitat de replantejar el paper de les biblioteques respecte al llibre electrònic en l’informe Omniprom 2013 sobre el llibre a Mèxic, que aquesta setmana s’ha presentat en la Fira del Llibre de Guadalajara (Mèxic). L’article amb el qual la directora participa en l’informe porta per títol “La lectura: molt més que un negoci”.

Les biblioteques com a aparadors perfectes per al llibre electrònic, els nous models de negoci d’aquestes institucions i la necessitat d’entendre la lectura com a molt més que un negoci són tres de les idees clau que Ana Santos exposa en el seu article.

L’Informe Omniprom està considerat l’estudi més complet sobre el present i el futur de la indústria editorial, un informe elaborat per quinze especialistes sobre els nous dilemes que planteja l’evolució del món del llibre, les possibles respostes i, sobretot, la construcció conjunta del seu futur.

“Resulta indiscutible que el llibre electrònic ha convulsionado els pilars de la cadena del llibre”, assenyala Ana Santos. “I en aquest entorn d’incertesa resulta imprescindible obrir espais comuns de reflexió, que ajuden a tots a iniciar un camí comú que contribuïsca al manteniment de la cadena del llibre, que permeta a les biblioteques complir amb la missió de conservar i transmetre la informació, i realitzar una de les seues tasques essencials: facilitar l’accés a la lectura”.

La directora de la Biblioteca Nacional d’Espanya fa una anàlisi sobre els usuaris de les biblioteques avui, on s’aprecia un descens del servei de préstec i una demanda cada vegada major de llibres electrònics.

Així mateix, incideix en la preocupació del sector bibliotecari per les condicions d’adquisició imposades pels editors, i “la gran inquietud que produeix el model més generalitzat de pagament per llicències, a preus molt elevats”.

Els models de negoci per a les biblioteques arrosseguen serioses dificultats que deriven “per part dels bibliotecaris, de l’intent per traslladar el model de formació de col·leccions i circulació de llibres en paper als llibres electrònics, i per part dels editors, de la por a perdre un negoci que fins a aqueix moment estava assegurat per unitats físiques”.

Resulta imprescindible (assegura Ana Santos) un esforç de reflexió conjunta en benefici de tots. Reflexió que ha de passar pel convenciment mutu que tots dos, editors i bibliotecaris, han de formar una unitat a favor de la promoció del llibre i el foment de la lectura.

La directora de la BNE planteja “l’accés legal al llibre electrònic a un preu just o a través del préstec realitzat en una biblioteca. Contribuir a la protecció dels drets de propietat intel·lectual a través de campanyes pedagògiques i realitzar activitats formatives que proporcionen un major coneixement”.

Afig que “les biblioteques poden ser aparadors perfectes per al llibre electrònic, espais on difondre i experimentar nous usos, des d’on es poden afavorir les vendes, on es poden realitzar campanyes de conscienciació del que suposa vulnerar els drets de propietat intel·lectual”.

I conclou Santos Aramburo: “resulta imprescindible un nou plantejament, basat en acords, que proporcionen a les biblioteques una altra forma d’adquirir llibres electrònics des del convenciment compartit que la lectura és molt més que un negoci”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s