L’altre Nikolaas, el de Lapònia

Posted: 27 Desembre 2013 in General
Etiquetes: ,

El jovenet que tallava joguines de fusta per als altres nens del poble

Pare Noel
Amb diferents noms i indumentàries, el Pare Noel forma part d’un imaginari que va més enllà de les pàtries.

Però la figura del bisbe turc es barreja amb la d’un altre Nikolaas de l’Europa del nord. Nikolaas Joulupukki era un nen que havia nascut a Lapònia, al nord de Finlàndia, i un 6 de desembre havia quedat orfe. Al petit poble on vivia, van tenir-ne cura d’una manera singular: passava un any amb cada família. Com a agraïment, el nen tallava joguines de fusta per als altres nens del poble. Ja de gran, ho va continuar fent fins que va morir, i, un cop mort, els caps de família dels pobles de la zona van seguir aquest costum durant anys, una pràctica que es va anar estenent a Finlàndia i als països del nord d’Europa donant lloc al mite de Joulupukki o de Sint Nikolaas.
A Holanda, on el Sint Nikolaas finès havia arrelat fort, en van fer un dels seus patrons. I així, el dia 6 de desembre celebraven cada any el Sinterklaas. D’Holanda va passar a Alemanya. Quan comerciants inquiets i gent sense recursos d’aquest país van emigrar cap a Amèrica en el segle XVII, es van endur les seves tradicions, entre les quals hi havia la festa de Sinterklaas. Els fills dels holandesos que van fundar Nova Amsterdam, que amb els anys es va dir Nova York, també posaven palla i menjar a la finestra la nit del 6 de desembre.

Cal unir aquests dos relats per entendre l’origen de Santa Claus. Si bé com a figura és una tradició moderna que es va popularitzar al nord d’Europa i a l’Amèrica del Nord partint del Sinterklaas holandès, als altres països europeus aviat va connectar amb la tradició medieval del bisbe turc que ajudava els nens. Una i altra, el sant turc i el nen finès, són al darrere del vellet generós que ens visita cada Nadal, un vellet que ens ha arribat amb una indumentària i una iconografia elaborats a l’Amèrica del XIX.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s