L’AVL dedica un simposi als trenta anys de la LUEV

Posted: 9 Desembre 2013 in General
Etiquetes: , , ,

AVLLa Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, aprovada per les Corts Valencianes l’any 1983 a Alacant, va encetar un procés de normalitat per a superar la injustícia històrica, la persecució i la marginació del valencià, ha afirmat hui Ciprià Ciscar, exconseller d’Educació, Cultura i Ciència del primer govern autonòmic, en la inauguració del Simposi El valencià: present i futur, organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i que té lloc en la Universitat Politècnica

En la seua conferència, Ciscar ha explicar detalls del procés d’aprovació de la llei i les negociacions polítiques per a aconseguir el major consens o, com va succeir, evitar el vot en contra dels partits en aquell moment en l’oposició. “Es tractava d’aprovar una llei que, amb la Constitució en la mà, permetia la cooficialitat de les dos llengües i recuperar la senyal d’identitat més definitòria dels valencians”.

La LUEV, a més, es plantejava com a objectius regular l’obligatorietat de l’ús i ensenyament del i en valencià, el dret de rebre l’ensenyament en la llengua pròpia, l’ordenació d’un procés que necessitava d’elements humans, materials i econòmics, i, finalment, el manament estatutari per a blindar una llei que volia ser cosa de tots els valencians i que necessitava d’una gran dosi d’estabilitat, ha explicat Ciprià Ciscar.

Trenta anys després de la seua aprovació, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, ha afegit l’exconseller, ha aconseguit la recuperació real d’un procés històric i hui podem dir que en deu anys més dos generacions de valencians ja hauran passat per l’escola i eixe és un fet irreversible. No obstant, Ciscar ha alertat dels perills a sortejar per a no tornar arrere i s’ha referit al tancament de Radiotelevisió Valenciana.

“Uns mitjans de comunicació públics són fonamentals per a la vertebració i la cohesió territorial. Els valencians necessitem una televisió i una ràdio plural, de qualitat i en valencià” ha dit Ciscar, per afegit que l’anunci del seu tancament és un atac a la llengua. “La situació de la RTVV no és un problema dels treballadors, si no dels polítics i dels seus gestors que han malbaratat els diners públics”.

Abans, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, ha obert el Simposi amb una intervenció per a destacar els resultats de l’aplicació de la LUEV en estos trenta anys. “Els resultats de la llei són evidents, però lluny de qualsevol triomfalisme, el que hui necessitem és analitzar el camí que tenim per davant”. Ferrer ha ressaltat la importància d’una llei fonamental per a la recuperació del valencià, però sobretot el seu ús social.

El president de l’AVL ha cridat l’atenció sobre l’imminent tancament de la Radiotelevisió Valenciana i ha exigit uns mitjans públics en valencià, que faciliten la comunicació entre els ciutadans de la nostra Comunitat i la vertebració del territori des de Vinaròs a Oriola. Ferrer també ha recordat als poders públics l’obligació que el valencià estiga present en tots els àmbits públics per a aconseguir una major projecció social.

La sessió del matí s’ha completat amb una taula redona centrada en el valencià i els poders públics, en la qual han participat Lluís Aguiló, Josep Ochoa i Joaquim Bosch. Els ponents han coincidint en l’avanç experimentat en estos trenta anys, però també en la presència purament testimonial del valencià en la resta de l’Administració, raó per la qual estem lluny d’una cooficialitat plena.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s