A bodes em convides

Posted: 15 Octubre 2013 in General
Etiquetes: , ,
boda
Tot just avui fa una setmana que em vaig casar. Per això he decidit dedicar la columna d’aquesta setmana als casaments. En primer lloc, cal destacar que, contràriament dels que molts parlants creuen, en català tant podem dir casament comboda. Tot indica que la paraula boda prové del llatí vota, ‘vot’, que s’usava molt probablement per expressar els bons desitjos als nuvis. D’aquí sorgeix la dita “a bodes em convides”, que expressa la il·lusió que li fa a algú rebre una proposició interessant. Un altre sinònim de casament seria enllaç o noces. Més endavant vindran les noces (o les bodes) d’argent (vint-i-cinquè), d’or (cinquantè), de diamant (seixantè) o de platí (setanta-cinquè aniversari). Altres mots sinònims menys estesos serien esposorinúpciesmaridatge i himeneu. Un barbarisme que es fa servir molt per referir-se a la festassa que precedeix un casament és bodorrio, que en català hauríem de traduir per casori. 
 
Pel que fa als refranys, n’hi ha una quantitat enorme dedicats al matrimoni i als casaments. Em va sorprendre trobar que el paremiòleg Víctor Pàmies n’ha recopilat en el seu refranyer temàtic penjat a la xarxa prop de 700. Poca broma! Ara bé, sort que no me’ls vaig llegir abans de passar per l’altar perquè potser me n’hauria desdit, ja que la gran majoria tenen connotacions negatives: “Un cop et casaràs i mil et penediràs”, “Qui no vol equivocar-se, que es casi el 30 de febrer”, “Primer enterrat que casat”,  “Quan et cases, blat i farina; quan ets casat, ni farina ni blat”; “De casat a cansat, només una lletra hi cap”… De refranys sobre el matrimoni, n’hi ha molts dedicats als pares que tenen filles. Per posar-ne alguns exemples, “Qui té filles per casar, prengui borres per filar”, “Qui té quatre filles per casar, ja té en què pensar”, “Quan les filles són casades, les penes són doblades” o “Si a te casa tens teranyines, no podràs casar tes filles”. També trobem dites referents a les feines de casa (“Tota dona ben casada, té bon sol quan fa bugada”) i, com no podia ser de cap altra manera, d’altres d’escatològics (“T’has casat, t’has cagat”, “Home casat, home cagat”).
 
Altres refranys
De dites sobre el matrimoni, n’hi ha moltes de misògines, com ara “Si t’has de casar, busca-te-la neta i prima, que porca i grossa ja se’n tornarà” o “Poques dones s’han casat amb l’home que han estimat”.
Publicat en el suplement de cultura del diari EL PUNT AVUI divendres 13 de setembre del 2013
Núria Puyuelo
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s