Josep Lluís Bausset, un maulet del País Valencià

Posted: 30 Setembre 2013 in General
Etiquetes: , , ,

Josep Miquel Bausset *

 

Dilluns 16 de setembre de 2013

Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme, 47, Barcelona)

Sala Nicolau d’Olwer, 18 h

 

Josep Lluís Bausset i Ciscar, que va morir el 3 de juny de 2012, amb gairebé 102 anys d’edat, és un referent en la lluita pel redreçament nacional del País Valencià i un ferm defensor de la llengua catalana.

bausset 

Nascut el 19 d’agost de 1910, Bausset va ser farmacèutic, llicenciat en ciències químiques i practicant de medicina i cirurgia. Amic de Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, Sanchis Guarner i Vicent Ventura, Bausset, ja en temps de la República i durant el franquisme, va ser un treballador incansable per les llibertats nacionals del País Valencià. Per això, Joan Fuster, en un article de 1984 escrivia: “Bausset és un personatge subterrani dels més admirables del País Valencià i jo en done fe; ningú no sap qui és, però tant se val, jo sí”.

 

Com a membre de l’Agrupació Valencianista Escolar, Josep Lluís Bausset es va adherir a la signatura de les Normes de Castelló, el 1932, que consagraven la unitat de la llengua. Empresonat després de la guerra pel franquisme, va treballar per la recuperació de la democràcia i de la dignitat del País Valencià. A més del seu treball com a professor d’institut, durant el franquisme, Bausset feia classes de valencià, de nit, per als adults que volien aprendre la nostra llengua. Participà activament en la campanya contra Galinsoga i en la campanya a favor de Jordi Pujol, pels fets del Palau de la Música. Als anys seixanta, Bausset aglutinà al seu voltant un grup d’universitaris que posaren en marxa la primera revista comarcal en valencià, Parlem, que tingué continuïtat amb una altra que es deia Vencill. Va col·laborar també com a promotor en l’edició i difusió de la Gran Enciclopèdia Catalana. Fundador del PSPV de Vicent Ventura i d’ACPV, va col·laborar en les campanyes Carles Salvador, com a professor de valencià.

 

El 1984 l’Ajuntament de l’Alcúdia el nomenà Fill Predilecte del poble. Ha estat homenatjat per la Unitat del Poble Valencià, el PSPV, el Bloc de Progrés Jaume I de l’Alcúdia, l’Ajuntament de Pedreguer i el d’Algemesí. Li va ser atorgat el I Premi Vicent Ventura, el Premi d’Actuació Cívica Catalana, el premi Valencià de l’any 2000 i va ser Soci d’Honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, President d’Honor del Bloc Jaume I de l’Alcúdia, membre d’Honor de la Fundació Ernest Lluch i Micalet d’Honor 2010.

 

L’any 2010, Acció Cultural del País Valencià va homenatjar el professor Bausset, amb motiu del centenari del seu naixement, acte en què participaren Francisco Tomás, rector de la Universitat de València; Josep M. Soler, Pare Abat de Montserrat; Eliseu Climent, president d’ACPV; Robert Martínez, alcalde de l’Alcúdia; Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya, i Santi Vallès, el seu biògraf.

 

Mort el 3 de juny de 2012, al taüt, la senyera del bon rei Jaume I, la mateixa que posava ell al balcó de casa seua cada any el 9 d’Octubre i el 25 d’abril, cobria les despulles del professor Bausset, com a signe de la seua fidelitat al país!

 

* Josep Miquel Bausset, fill del professor Josep Lluís Bausset, és llicenciat en Biologia i monjo de Montserrat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s