Teoria de Howard Gardner

Posted: 30 Juliol 2013 in Educació
Etiquetes: , ,

Howard Gardner va plantejar als anys 80 la teoria de les intel·ligències múltiples. Planteja que cada individu pot ser millor en una intel·ligència o en altres, o en diverses al mateix temps. Aquest psicòleg i investigador de la Universitat de Harvard defineix la intel·ligència com la capacitat de resoldre problemes i elaborar productes valuosos. Aquestes intel·ligències són: la lingüística, la lògico-matemàtica, l’espacial, la musical, la corporal, la intrapersonal, la interpersonal i la naturalista. També reconeix que la intel·ligència no és una cosa que s’adquireixi de naixement, sinó que l’educació és el que fa que aflori.

Howard Gardner

 descarga

Howard Gardner (Scranton, Pennsilvània, 11 de juliol de 1943) és un psicòleg americà que va qüestionar la noció tradicional d’intel·ligència afirmant que l’ésser humà no té una sola capacitat que es pugui anomenar amb aquest terme, sinó que conté intel·ligències múltiples. Cada persona té més desenvolupades unes d’elles, per la qual cosa l’aprenentatge ha de mirar de promocionar les aptituds naturals i compensar les mancances en els altres camps amb estratègies adaptatives. Ha destacat també en la recerca de psicologia social, especialitzant-se en conductes com l’altruisme.

El 2011 ha rebut el Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials.

Intel·ligències múltiplesdescarga (1)

Gardner defineix a la seva obra Frames of Mind la intel·ligència com la capacitat per resoldre problemes o crear productes valuosos en una cultura determinada. Evidentment, hi ha diverses maneres de resoldre problemes, per tant hi haurà diferents tipus d’intel·ligència.

Les intel·ligències que proposa Gardner són:

  • Visual-espacial: capacitat de veure objectes a la ment, manipular-los i tenir una idea realista de la seva mesura i característiques. Sol incloure l’habilitat per orientar-se en l’espai i no tenir problemes delateralitat.
  • Lingüística: facilitat per als idiomes, per comunicar-se verbalment i entendre textos o discursos aliens. Sol incloure també bona memòria. És una de les capacitats tradicionalment mesurades pels tests escolars i es desenvolupa a través dels jocs de paraules i, sobretot, la lectura.
  • Lògico-matemàtica: capacitat per al càlcul i el raonament abstracte. Sol estar relacionada amb la capacitat lingüística i juntes ajuden a la deducció i al pensament científic. Es desenvolupa amb puzzles, jocs d’estratègia i exercicis de lògica, entre altres
  • Cinestèsica: habilitat física, que inclou una bona coordinació i equilibri
  • Musical: tradicionalment anomenat “tenir oïda”, inclou la capacitat de distingir bé els sons i tenir sentit del ritme. Pot ajudar a la lectura
  • Naturalística: és una capacitat recentment formulada i no acceptada per tots els estudiosos. Inclou facilitat per a relacionar-se amb éssers vius (cuidar plantes, animals), així com un sentit innat per a la classificació
  • Interpersonal: és l’habilitat per relacionar-se amb els altres. Inclou qualitats com l’empatia, la sociabilitat i l’extaversió
  • Intrapersonal: és la capacitat de tenir un bon autoconeixement. Inclou tendència a la reflexió (a vegades també meditació formal) i sol incloure’s, juntament amb l’anterior, dins l’anomenada intel·ligència emocional. es desenvolupa amb tècniques com la PNL o el ioga o a través d’exercicis religiosos.

Gardner ha formulat l’existència d’altres possibles intel·ligències, com l’espiritual-existencial, però han estat fortament criticades per manca de base científica. Actualment s’estan analitzant les relacions entre aquests components, ja que sembla que uns poden influenciar els altres. També es discuteix la importància de la genètica en cadascuna (hi ha gent que neix naturalment dotada per a un camp) en relació a l’educació i l’estimulació externa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s