Llibre ‘Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci’

Posted: 21 Juliol 2013 in Llibres
Etiquetes: , , ,

std

std1

std2

Els nuclis històrics de Domeño, Loriguilla, Benagéber o Tous; el desaparegut municipi de Campos de Arenso, amb el seu nucli de població enderrocat i submergit; pobles com Gavarda o Beneixida, víctimes de la pantanada de 1982 o Sant Francesc d’Assís, inundat; o d’altres com Jinquer, Los Mores, Bibioj o Vizcota, que s’han despoblat totalment durant ell segle XX. Són alguns exemples de pobles abandonats.

Al costat d’ells, o molt prop, paisatges pràcticament inalterats per l’acció de l’ésser humà. Alguns protegits, d’altres no. Escenaris idíl·lics on la natura es mostra grandiosa. El llibre ‘Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci’ planteja conéixer els pobles abandonats, però també aquests espais.

El treball ‘Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci’ mostra els pobles valencians abandonats i les diferents circumstàncies que han provocat la despoblació, en dates recents. Amb un percentatge del paper ocupat per fotos en més del 80%, el llibre té un caire divulgatiu.

SEGONA PART
Es tracta de la segona part del llibre ‘Pobles Abandonats. Els paisatges de l’oblit’, editat l’any 2006 i del qual Agustí Hernàndez i José Manuel Almerich són els autors. Aquell llibre va oferir un primer avanç sobre els pobles i nuclis despoblats, i ara Agustí Hernàndez incorpora nous pobles abandonats i més materials fotogràfics, i aprofundeix en els espais naturals que rodegen els pobles valencians abandonats. Les dos edicions d’aquell primer volum s’han esgotat.

Enfront dels tòpics del ‘Levante Feliz’, l’obra mostra una altra realitat del territori valencià no tan coneguda, i que de vegades s’intenta ocultar. L’autor selecciona per a aquest llibre algunes d’entre les més de 100.000 fotografies de pobles valencians abandonats que ha anat fent els últims anys. Els paisatges que ací trobem, han sigut el complement d’excursions en què s’ha anat a algun nucli deshabitat.

XERRADES I CONFERÈNCIES
Agustí Hernàndez ha fet al voltant de 60 xerrades i conferències sobre les pobles valencians abandonats, als principals pobles i viles valencianes, des de l’any 2007.

També s’intenta mostrar com ha evolucionat el paisatge valencià dels pobles abandonats en els darrers anys. Hi ha pobles que s’han reconstruït, altres que s’han acabat de despoblar, i hi ha noves propostes com ara ‘okupar-los’, que s’estan duent a terme a diferents parts del territori. El llibre també mostra, a través de la comparativa entre fotos antigues i recents del mateix poble, com ha evolucionat el paisatge valencià. Per exemple, en línies generals, s’aprecia un importantíssim increment de la massa forestal en la muntanya valenciana.

DESTINACIÓ DE LES APORTACIONS ECONÒMIQUES
Les aportacions econòmiques que es plantegen són per a fer possible aquest llibre. Amb el treball de l’autor, la maquetació del llibre, i la impressó del mateix. En cas de superar l’objectiu de finançament, es destinaria a incrementar el tiratge, o a les despeses derivades de continuar investigant (sobretot desplaçament als llocs).

CALENDARI DE REALITZACIÓ DEL TREBALL
– (13 de Juny al 31 de juliol). Campanya de difusió

  • (Abans dell 31 de juliol). Acabar la redacció del llibre i acabar la selecció de material fotogràfic
  • (Setembre). Maquetació
  • (Fi de setembre, principis d’octubre). Dur el llibre a imprempta
  • (Meitat d’octubre, aproximadament). Primera pesentació i enviament i replega de recompenses
  • (Des de meitat d’octubre). Calendari de presentacions en diversos llocs de la ciutat de València i àrea metropolitana, i també a les principals ciutats i pobles valencians

CARACTERÍSTIQUES DEL LLIBRE
-Format: 17 per 24 centímetres
-A tot color
-Enquadernació rústica, cosida amb fil vegetal

REPLEGA DE RECOMPENSES
En l’àrea metropolitana de València s’establirà, durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, diverses presentacions, a fi de replegar el llibre. S’avisaran amb suficient antelació. També es podrà quedar amb l’autor (per correu electrònic).

S’intentarà que a altres zones on hi haja un nombre suficient de mecenes es faça presentacions.

BLOC
Pobles Valencians Abandonats

TWITTER
@PoblesValAbando

#poblesabandonats

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s