14.000 a 1

Posted: 12 Juliol 2013 in General
Etiquetes: , , ,

images    

Diuen que l´ensenyament és un dret universal i igual per a tots, però els fets demostren que no és així. Al nostre País, 14.000 xiquets i xiquetes no poden estudiar en valencià, perquè la Conselleria d´Educació no els ho permet. Una conselleria que hauria d´afavorir la nostra llengua, va en contra de la voluntat dels pares de 14.000 alumnes, que volen un ensenyament en valencià per als seus fills. I és que, incomprensiblement, la Generalitat no oferta prou places en valencià.

 

 

 

És paradoxal que haja estat el Tribunal Superior de Justícia de la CV, el qui ha obligat la conselleria a aplicar el programa d´ensenyament en valencià als col·legis Rei En Jaume de Xirivella i Sant Cristòfol de Picassent. Un programa que la Conselleria havia denegat. Per cert, que el vicepresident Císcar deia en referència a eixes sentències, que «el gobierno siempre acata y cumple las sentencias». No recorda els reiterats actes de desobediència de la Generalitat, a les sentències sobre la titulació en valencià i a la unitat de la llengua?

 

 

 

Però a diferència del que els passa a 14.000 xiquets valencians que no poden estudiar en valencià, a Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia permet que un sol alumne que demane classes en castellà, puga imposar l´espanyol a tota l´aula. I és que, com deia el germà marista Lluís Serra, el Govern central (i jo afegiria que també el valencià) busca reduir la nostra llengua a un anacronisme, amb la negació de la unitat lingüística, la desprotecció i l´arraconament del valencià, el bloqueig del seu reconeixement a Brussel·les i la reducció de l´àmbit de difusió de TV3. De fet, la nova llei d´educació del senyor Wert (denunciada fins i tot per Frederic Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco) margina clarament el valencià. Per això el professor de Didàctica de la Lengua y Literatura Española, de la Universitat Jaume I de Castelló, es permet mostrar el seu menyspreu pels valencians, manifestant a classe, que «es una absoluta inutilidad estudiar valenciano».

 

 

 

És també una actitud de menyspreu pel valencià la que mostra Renfe en la seua pàgina web, on diferencia el valencià («Viatgers / Horaris / Estacions d´origen / No has trobat la teua estació? / Ací pots») i el català («Viatgers / Horaris / Estacions d´origen / No has trobat la teva estació? / Aquí pots» ). Per què Renfe no posa també a la seua pàgina web els horaris i la informació en castellà i en andalús? El qui tinga paciència (perquè ens cal molta paciència per suportar aquestes barbaritats) que s´entretinga en comparar els dos textos, per vore les grans diferències que hi ha entre la versió valenciana i la catalana.

 

 

 

Serra contava que el 12 de maig, en la canonització de Laura Montoya (una santa colombiana que es va integrar en la cultura dels indígenes) un capellà d´aquell país li digué: «No saps com m´agradaria poder connectar amb les meues arrels i recuperar la llengua dels meus avantpassats, que va ser aniquilada pel castellà». Més clar, aigua.

 

 

 

Josep Miquel Bausset

 

Levante EMV, 20 de juny del 2013

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s