Activisme cultural i lingüístic a les Pitiüses

Posted: 21 Juny 2013 in General
Etiquetes: , ,

Pitiüses mapa

El català rep cops per totes bandes. Tant a Catalunya, principal objectiu per a Madrid, com a la resta de territoris de parla catalana. Al País Valencià i a les Illes, les garrotades provenen dels seus propis governs, fet que fa encara més difícil la tasca dels activistes. Però en cap cas no s’abaixa la guàrdia i la vida cultural i lingüística es manté viva malgrat tot. A Eivissa i Formentera es va viure una nit important en aquest sentit amb la gala d’entrega de les Mencions d’Honor Sant Jordi, que atorga cada any l’Institut d’Estudis Eivissencs a persones o entitats que han destacat per la seva vinculació al món cultural de les Pitiüses. Enguany s’ha reconegut el concurs de divulgació cultural Eivissàpiens, el grup de rock pagès Pota Lait, i el col·legi de Sa Bodega. Una jornada engrescadora i reivindicativa de la cultura i la llengua pròpies, de la qual van fer-se ressò diversos mitjans.
El web NouDiari, que combina articles en castellà i en català, recollia la crònica de la vetllada, i destacava que “per sobre d’actuacions musicals, teatre i de l’actuació del cèlebre Home des Senalló, l’autèntic protagonista de l’acte ha estat el poeta Marià Villangòmez, de qui s’ha reconegut el mestratge i s’ha reivindicat com a símbol de la identitat i la cultura de les Pitiüses”. L’acte s’obria amb un parlament del president de l’Institut d’Estudis Eivissencs, Marià Serra, contra la política lingüística del Govern balear: “Volem viure la nostra llengua amb plenitud”, va assegurar, tot denunciant que després de “l’evolució a la normalitat” de la llengua i la cultura pròpia durant les tres darreres dècades, el Govern presidit per Bauzà vulgui crear “conflictivitat allà on abans havia consens, es canviïn toponímies per satisfer no-se-sap quins interessos, i es vulgui conflictivitzar la llengua com a cortina de fum”.La crònica conclou assegurant que “la gran majoria de la ciutadania d’Eivissa i Formentera podria subscriure punt per punt el parlament del president de l’IEE en la seva defensa de la llengua i la cultura pròpia, reivindicant que la cultura i l’educació sempre sumen, mai exclouen, i que ambdues constitueixen ferramentes indispensables per a tota societat que vulgui ser civilitzada”.

També es va fer ressò de l’acte el Diari d’Eivissa, en castellà. En un article titulat, excepcionalment en català, La nostra nit, parlava de les Mencions de Sant Jordi com “una de les jornades més rellevants del món de la cultura de les Pitiüses”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s