“Si ens aixequem ben d’hora…”

Posted: 17 Juny 2013 in General
Etiquetes: , ,
En el dia a dia es fan servir tot un seguit d’expressions temporals que a vegades es diuen incorrectament. És el cas per exemple de la locució “a diari” (“Surt a passejar *a diari”), que cal substituir per “diàriament” o “cada dia”. Com acostuma a succeir, són expressions que s’han calcat del castellà i que no són pròpies de la nostra llengua. Una d’aquestes construccions incorrectes és “tots els dies” o “totes les setmanes” en frases com ara “Va a la piscina *tots els dies” o “Va al cinema *totes les setmanes”. Aquest tot, quan té aquest valor de freqüència, s’ha de substituir per l’adjectiu cada: “Va a la piscina cada dia” i “Va al cinema cada setmana”.despertador
Una altra expressió que sovint sentim a dir malament és “el dia següent”, que cal substituir per “l’endemà”. “Van quedar que es veurien l’endemà”, i no “Van quedar que es veurien *el dia següent”. La construcció “avui per avui” també cal evitar-la i la podem canviar per “ara com ara”, “ara per ara” o “de moment”.
Finalment, tot sovint s’utilitza de manera incorrecta l’adverbi aviat, en detriment de d’hora. Aviat significa “al cap de poc temps”, “d’aquí a poc temps”, i no és sinònim de d’hora, que fa referència a “una hora relativament poc avançada”. Si recordem, quan Pep Guardiola va recollir la medalla d’honor del Parlament el 2011, va dir: “Si ens aixequem ben d’hora, i penquem, sense retrets, sense excuses, creieu-me que aquest és un país imparable.” En aquest cas, seria incorrecte dir “si ens aixequem ben aviat…” Per contra, sí que estaria bé l’exemple següent: “És massa d’hora per trucar a la secretària però li pots enviar un correu per dir-li que aviat (=al cap de poca estona) tindrem la documentació enllestida.”
Sabíeu que…
“D’immediat” i “de repent” són locucions incorrectes en català i que s’han de substituir, respectivament, per “immediatament” i “de sobte”, “de cop” o “de cop i volta”, entre altres opcions. Una altra expressió que cal evitar és “en ocasions”, quan vol dir “a vegades”, “de vegades”, “a voltes”.
Publicat en el suplement de cultura del diari EL PUNT AVUI divendres 24 de maig del 2013
 
Núria Puyuelo
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s