Per què l’austeritat mata

Posted: 28 Mai 2013 in Llibres
Etiquetes: , ,

Stuckler i Basu afirmen en un assaig que ‘perjudica la salut’.
retallades
David Stuckler i Sanjay Basu volen plantejar una qüestió bàsica en la nostra actualitat, plagada de crisi i retallades: El cos econòmic (Per què l’austeritat mata). Aquest el títol provisional de The Bodi Economic (Why Austerity Kills), que arribarà a les llibreries al juny.

Ha d’anteposar-se la salut de l’economia a la dels ciutadans? Quins són els efectes de les crisis econòmiques i les polítiques d’austeritat sobre la vida i la mort? David Stuckler i Sanjay Basu ens fan plantejar-nos aquestes i moltes altres preguntes en el seu assaig El cos econòmic (Per què l’austeritat mata), que afronta el debat polític i econòmic sobre la crisi des d’una nova perspectiva: el seu cost humà.

Segons aquests dos professors, la recessió global ha tingut un impacte brutal sobre la riquesa dels països, però encara ignorem com afecta a un tema essencial: la nostra salut física i mental. Després d’una dècada de recerques en els cinc continents, les conclusions dels autors són alhora sorprenents i irrefutables: fins i tot davant els pitjors desastres econòmics, els efectes negatius en la salut pública no són inevitables. Per què en enfrontar-se a crisis similars la salut en alguns països (com Grècia) es deteriora greument mentre en uns altres (com Islàndia) arriba a millorar?

El llibre de David Stuckler i Sanjay Basu parteix d’una tesi clara: l’austeritat és perjudicial per a la salut. Són les polítiques de retallada les que agreugen fatalment les conseqüències de les crisis i només la creació d’un sistema més just i igualitari garantirà el benestar de les nostres societats, afirmen Stuckler i Basu, que per a l’edició espanyola del llibre han escrit un pròleg especial, sobre la situació a Espanya.

David Stuckler és professor de Sociologia en la Universitat de Cambridge i professor associat en la Universitat Johns Hopkins. Ha escrit més de 90 articles sobre els aspectes econòmics de la salut mundial en publicacions com The New York Times, The Economist, The Lancet, Nature, British Medical Journal, New Scientist i Scientific American, entre unes altres. El seu treball ha aparegut en la BBC World Service, la National Public Ràdio i la CNN.

Sanjay Basu és professor assistent de medicina i epidemiòleg en el Centre de Recerca per a la Prevenció de la Universitat de Stanford. Ha escrit nombrosos articles de crítica sobre salut mundial en revistes com The Wall Street Journal, The New York Times, The Boston Globe, The Washington Post, Nature, Science i New England Journal of Medicine. Ha sigut guardonat amb el Premi Goldwater Truman. Porta el blog EpiAnalysis, que compta amb més de 50.000 lectors.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s