Vicent Pascual i Màrius Serra; nous membres de la Secció Filològica

Posted: 20 Abril 2013 in General
Etiquetes: , ,
 El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans, a proposta de la Secció Filològica, va elegir com a nous membres numeraris d’aquesta secció el pedagog Vicent Pascual i l’escriptor Màrius Serra.
IEC
El procés s’havia iniciat mesos abans, d’acord amb el procediment establert per a l’elecció de nous membres de la Secció, amb una reflexió sobre la representació adequada dels diferents territoris de la llengua i la decisió dels perfils més indicats que calia donar a les dues places vacants que serien objecte de la selecció de candidats.
Entre els perfils proposats, la Secció va considerar que els més adequats en el moment actual eren els de ‘Llengua i ensenyament’ i ‘Escriptor/a’. Les justificacions eren moltes i diverses, difícils de resumir, però alhora fàcils de comprendre: el món educatiu i l’àmbit de la creació literària són tots dos vitals per a la bona connexió entre la comunitat lingüística i l’autoritat acadèmica encarregada de difondre satisfactòriament les orientacions normatives i acollir les innovacions expressives. No és casual que el centenari de la Secció Filològica hagués volgut adoptar l’any 2011 com a lema ‘L’any de la paraula viva’, recordant un dels seus primers membres, Joan Maragall, de qui també aquell any se celebrava el centenari.

El pedagog Vicent Pascual és ben conegut i reconegut amb tots els honors en terres valencianes, ja que ha desplegat al llarg de la seva vida un paper decisiu en l’orientació del model educatiu idoni per a les escoles valencianes i les millors pràctiques d’aprenentatge per a proporcionar una competència plurilingüe real, que en cap cas qüestioni o posi en risc el coneixement del valencià –del català dels valencians i del català de tots. És el referent pedagògic del moviment exemplar d’Escola Valenciana, i tant ell com aquesta entitat mereixen ser més àmpliament coneguts i reconeguts en tot l’àmbit de la nostra llengua. No dubtem que la seva incorporació a la Secció Filològica de l’IEC facilitarà una relació encara més fluida i eficaç amb el món educatiu valencià i aportarà experiències i coneixements molt valuosos a tots els catalanoparlants.

L’escriptor Màrius Serra té sens dubte una projecció pública més notòria, sobretot a Catalunya. Les seves variades activitats “verbívores”, com li agrada dir a ell mateix, han generat un interès molt extens per la llengua i per les seves capacitats expressives, de manera que ha captat l’atenció i la participació activa de moltíssima gent, en especial dels sectors juvenils i creatius dels quals depèn en bona part el desenvolupament saludable de la llengua, de la seva creativitat i del seu ús. Però no ens podem quedar en aquesta dimensió més coneguda de la seva producció: Màrius Serra és molt més que un mag mediàtic de les paraules. És un escriptor de llarga trajectòria i obra variada, en la qual trobem, per exemple, el darrer Premi Sant Jordi de novel·la.

En els dos casos, per tant, la Secció Filològica i el conjunt de l’IEC tenen la confiança d’haver reforçat els vincles entre l’acadèmia i la societat i de poder aspirar amb més força que mai a refermar la capacitat i el dret de la llengua catalana d’aconseguir el reconeixement igualitari que mereix entre les llengües d’Europa i del món. Un objectiu que estic segur que comparteixen tots els que es mouen entorn de TORNAVEU.

Publicat a TORNAVEU dilluns 25 de març del 2013
Isidor Marí
President de la Secció Filològica de l’IEC
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s