La nova FP que el Consell presenta com a modèlica naix sense finançament

Posted: 17 Abril 2013 in Educació
Etiquetes: , ,

Alberto Fabra parla d’exportar el model a Espanya. Per a UGT el compromís recau sobre els instituts i no sobre les empreses

Wert i FabraEl president de la Generalitat, Alberto Fabra, i el ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

A pesar que des de Presidència de la Generalitat, després de la reunió del president Alberto Fabra amb el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, s’assegura haver exportat el model valencià de la Formació Professional (FP) dual “al conjunt d’Espanya, perquè siga pres com a model pel ministeri”, i malgrat la satisfacció mostrada pels màxims responsables del Consell pel consens aconseguit en la regulació, han bastat quatre dies des que el decret va veure la llum verda en la comissió permanent del Consell de la FP perquè apareguen les primeres veus en contra.

La FP dual valenciana “no compta amb un finançament fixat per al seu desenvolupament, ni amb la dotació de recursos econòmics i humans addicionals en els centres educatius per a posar-la en funcionament amb garanties d’èxit”, es lamenta el sindicat FETE-UGT que ha participat en tot el procés d’elaboració del decret que el Consell aprovarà pròximament. El decret no garanteix que l’alumnat beneficiari d’aquesta modalitat de FP vaja “a realitzar les seues pràctiques en l’empresa de forma retribuïda”, ja que contempla altres modalitats a part de les beques de formació i els contractes de treball que són específics del model.

Aquesta nova Formació Professional dual, que pren el nom del model alemany que combina l’estudi en el centre educatiu amb el treball remunerat en l’empresa, té en realitat poc en comú amb aquella perquè res aporta l’esborrany de decret sobre com sufragar l’alt cost que en la pràctica suposa.

En aqueix sentit, el sindicat critica la mancada “compromís empresarial a invertir en la Formació Professional dual dels treballadors, ni d’oferir un nombre de llocs formatius en les seues empreses, ni tan sols de contractar a l’alumnat que ha format”

L’Administració educativa, subratlla FETE-UGT, limita la seua responsabilitat i compromís “a la regulació i coordinació del procés”. Més greu encara li sembla al sindicat el grau de responsabilitat i compromís empresarial, per limitar-se “a col·laborar puntualment amb els centres educatius” en cas de voler assumir “els projectes educatius que aquests els plantegen”

El nou decret contempla, “entre altres premisses, l’autonomia dels centres, que hauran de preparar un projecte propi per a implantar-la” i “la figura d’un tutor en el centre educatiu i d’un instructor en l’empresa”, deia el diumenge el director general de FP, Gonzalo Alabau. També subratllava que el percentatge de dualitat “serà significativament superior al model actual”. La consellera d’Educació, María José Catalá va destacar que la Comunitat Valenciana va ser una de les primeres autonomies a regular la FP Dual a través de l’ordre del 20 de juliol de 2009, quant a la modalitat de formació en alternança”, que ha sigut sol·licitada per 13 centres docents.

“Les obligacions i compromisos les assumeixen en exclusiva els centres educatius i els seus equips docents”, es lamenta FETE-UGT, “amb els problemes derivats de compartir la formació amb les empreses”. És a dir problemes com gestionar espais formatius en centres de treball, organitzar els ensenyaments i pràctiques, desplaçaments i visites i responsabilitats legals.

El sindicat assegura en un comunicat que es “mantindrà vigilant per a evitar un ús abusiu i fraudulent d’aquesta modalitat de FP”.

Publicat a elpais.com el 16 d’abril de 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s