Hem de deixar de ser ‘valencianocallants’

Posted: 15 Abril 2013 in General
Etiquetes: , ,

vm

Es fa difícil d’entendre la situació en què es troba la nostra llengua actualment. Sense un marc institucional que la protegisca, es veu sovint utilitzada per uns i altres per a defensar políticament els seus ineteressos i això, evidentment la perjudica. La llengua no ha de ser una estratègia política ni molt menys un motiu per enfrontar una societat històricament unida per la cultura, més bé al contrari, ha de ser el vehicle que ens conduïsca a entendre’ns ja que les llengües serveixen per a això, per a comunicar-nos. En aquest marc trobem una institució que actualment vetlla en defensa de la nostra llengua i per extensió de la nostra cultura. Escola Valenciana, amb la inestimable col·laboració dels que en som usuaris convençuts, fa que hui encara puguem continuar sentint, pensant i estimant en la nostra llengua. El seu president Vicent Moreno, ens rep a casa seua tot i la terrible agenda que l’acompanya cada dia. La feina de director de l’escola Jaume I el Conqueridor de Catarroja i president d’Escola Valenciana fa quasi impossible trobar un moment per compartir, amb aquest apassionat de l’educació i de la seua terra, la nostra curiositat. Per això, des de La Veu li agraïm l’esforç que ha fet i sobretot la impagable generositat i humilitat que ha mostrat amb nosaltres. Amb l’entrevista volem fer arribar el testimoni d’un personatge clau en la situació actual de la llengua i vital en l’obscur futur que de no canviar li espera.
– Què és Escola Valenciana i què fa per la llengua.

Escola Valenciana està formada per 26 associacions que treballen per la llengua distribuïdes amb una xarxa ben organitzada per ocupar totes les comarques del País Valencià i difondre el nostre missatge, els nostres programes i fins i tot la nostra il·lusió. Per a mi, que en aquests momentes estic com a cap visible, és un moviment cívic, cultural, reivindicatiu i acitivista per la llengua.

A nosaltres ens agrada dir que som activistes de la llengua, cosa que es fa pal·lesa quan parlem de les activitats que hi desenvolupem. Som un grup de gent que començàrem la nostra activitat amb l’excusa de potenciar l’ensenyament en valencià a les comarques i d’aquest esforç varen sorgir les trobades, que aquest any algunes d’elles ja compliran 28 anys. Les primeres van ser a La Marina Alta i a la Ribera. Volíem fer públic que l’ensenyament en valencià era positiu, que donava molt bons resultats i que la gent confiava en eixe projecte. Ha sigut un moviment pioner en la renovació pedagògica perquè incorporava tot el procés que suposen les noves pedagogies més les que sempre han estat ahí, Freinet, Freire… Volíem mostrar, a uns pares il·lusionats, que hi havia més gent que matriculava els seus fills en valencià, i d’ací l’excusa de les Trobades. Podem dir que això era una primera campanya comunicativa de matriculació, i per descomptat, es continua fent. A més, fa poc vam decidir que anàvem a eixir fora de l’escola i treure la llengua al carrer per a utilitzar-la en tots els àmbits de la vida social. La llengua està viva quan s’utilitza. La llengua que s’aprén a les escoles no serveix per a res si al carrer no s’utilitza. Els mateixos alumnes, sobretot a la secundària, podrien dir: “Per què m’ensenya vostè valencià si no la vaig a fer servir?”.

Publicat a laveupv.com el dilluns 15 d’abril de 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s