L’‘intèrfon’ o l’‘interfon’?

Posted: 12 Abril 2013 in General
Etiquetes: , ,
descarga
Tots tenim al cap les regles d’accentuació que ens van ensenyar a l’escola: allò que s’accentuen totes les paraules esdrúixoles; els mots plans que no acabin en -a, -e, -i-o, -u, -as, -es, -is, -os, -us-en, -in, i les paraules agudes acabades en -a, -e, -i, -o, -u, -as, -es, -is, -os, -us, -en, -in. A banda de tenir present la norma, és tan o més important saber com es pronuncien les paraules, perquè, si no, de res ens servirà aplicar les quatre regles apreses. Aquest és el cas d’unes quantes paraules que sovint es pronuncien malament en català i que, per tant, s’accentuen incorrectament. En la majoria dels casos, l’errada prové de la interferència del castellà. Per exemple, cal parar atenció a la pronunciació dels mots aguts poliglotradarxassíshandicapciclop,intervalzenittiquet, etc., i dels noms propis Munic, Nobel, el Tibet i Zuric, entre altres. També són paraules agudes tot un seguit d’esports que al seu dia es van adaptar de l’anglès com ara futbolhandbolhoquei i criquet.
 
D’altra banda, són paraules planes míssilunísonintèrfonaeròlitparaplegiarèptilmonòlitbronquíoltorticoli,
 atmosfera,omòplattermòstatsinergiaetíop… i els noms Èsquil, Èdip, Dídac, Mali, Marràqueix, entre altres. En aquest grup, també hi hem d’afegir les formes del present,
tant de l’indicatiu com de l’imperatiu i el subjuntiu, dels verbs acabats en -iar (canviaestudies,estalviïspronuncia), que molt sovint es pronuncien malament.
 
Finalment, hi ha tota una sèrie de mots esdrúixols que cal tenir presents, com és el cas de diòptriaisòbaraaurèolarubèola,olimpíadaelèctrodepneumòniaènemadíode
quàdricepsperíodemàrqueting, etc., i els noms propis Hèlsinki, Himàlaia, Ítaca, Sàhara, Míkonos, Tòquio, Àrtemis, Sàhara, Tàrraco, entre altres paraules esdrúixoles.
 
 
Sabíeu que…
Hi ha algunes paraules que admeten dues possibles accentuacions. Són els compostos
acabats en -edrepoliedre o políedre,decaedre o decàedrepentaedre o pentàedre
i les paraules antílop o antilopdòmino o dominofotòlit o fotolitimbècil oimbecilpèrit o perit
saxofon o saxòfonxilofon o xilòfonxòfer o xofer.
Publicat en el suplement de cultura del diari EL PUNT AVUI divendres 22 de març del 2013
Núria Puyuelo
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s