És un ebook un llibre, o un programari?

Posted: 26 Març 2013 in Llibres
Etiquetes: , ,

Hi ha qui pensa que un ebook ha de ser tractat com a programari. I tu?
fot_2477_gr
És un ebook un llibre, o un programari? La realitat del llibre electrònic és tan jove, que van sorgint plantejaments de base a poc a poc, discussions que perfilen els coms i perquès de la seua naturalesa. .

De primeres pot semblar una pregunta de resposta òbvia: és un ebook un llibre, o un programari? Un llibre, clar, respondran molts sense pensar-ho. Quina importància té el suport en el qual rebem l’obra, l’important és el contingut, l’enriquiment que ens ofereix, el món al que permet que traguem el cap. Plantegem-ho pensant en una pel·lícula: és diferent El pacient anglés si la veiem en una sala de cinema o en el portàtil de casa? L’experiència del seu visionat difereix quant a intimitat, atenció, comoditat i altres aspectes, però l’obra en si mateixa manté la seua integritat, o no?

(Tu com ho veus? Aporta la teua visió del tema en la secció de comentaris que trobaràs al final d’aquesta pàgina.)

Ens plantegem aquestes coses arran d’un article de Jeremy Greenfield llegit en la revista Forbes, “Llaure Ebooks Really Books?”. Greenfield, de la mà de les idees de la bloguera Beth Bacon, defensa la postura contrària: els ebooks han de ser considerats en la categoria de programari. I per a açò comença per detectar dues característiques del ebook que ho acosten més al programari que al seu germà, el llibre en paper: una vegada que has editat una còpia d’un llibre electrònic, produir les següents és molt senzill, ràpid i barat. L’altra és que, quan compres un ebook, la qual cosa en realitat adquireixes és una llicència per a accedir a un programari que atresora una informació.

Si pensem en el cas dels llibres escolars, encara de la mà de Greenfied, tal vegada veiem la seua postura una mica més clara. Quan un col·legi compra ebooks, no està comprant un objecte que pot ser reutilitzat per diversos alumnes, sinó que compra una llicència d’ús. Greenfield veu açò com una gran oportunitat de negoci: es beneficiarà aquell que facilite als col·legis l’ús d’aquest material entenent la nova realitat. I crida l’atenció sobre les editorials que intenten vendre les seues ebooks als col·legis exactament igual que ho fan amb els llibres en paper: com a objectes independents, d’un sol ús, només en part reutilitzables i altra.

Més enllà de l’exemple de la venda de ebooks a col·legis, que respon millor a una realitat nord-americana que als països de parla hispana, ens sembla interessant el fet que es plantege si un ebook ha de considerar-se més un programari que un llibre. La veritat és que ens costa reconèixer que un llibre siga entès com un programari: pesen molt els segles d’Història… Però, a efectes pràctics, la compra d’un llibre electrònic s’equipara a la compra d’un programari: adquirim la llicència d’ús d’un producte. Cap la possibilitat que aqueixa llicència siga per un temps comcreto o per sempre, alguna cosa que s’adapta a la perfecció a les nostres necessitats en molts casos: hi ha llibres que no ens interessa atresorar per sempre, sinó només per un període concret…

No obstant açò, ens desperta cert recel aquesta equiparació entre el ebook i el programari: serà aprofitat pels governs per a “oblidar” certes mesures proteccionistes que alguns estats com el nostre ofereixen a l’objecte lliure (IVA reduït, compra d’exemplars per a biblioteques, etc)? Hi haurà qui ens ratlle de retrògrads o a l’excés temorosos, però no se’ns escapa que l’equiparació del ebook al programari podria separar al llibre de la citada protecció. S’haurien salvat de la pujada de l’IVA al 21% els ebooks si foren considerats programari?, ens preguntem… (NOTA: eliminem l’error que vam cometre en escriure la notícia, com s’explica en els comentaris d’a baix) Considerem que hi ha determinades realitats que precisen d’alguna ajuda dels estats per a seguir vives. El llibre és una d’elles.

No ens posicionem en contra de la consideració del ebook com un programari, però sempre que es faça tenint en compte l’especial naturalesa del fet cultural que tot llibre és. El que ens plantegem és, com dèiem al principi, una nova realitat que ens sorgeix en el camí. Pot ser que el temps ens done una nova visió de l’assumpte i faça desaparèixer certes pors, o produïsca altres nous… En qualsevol cas, és bé que ens plantegem des de ja aquest tema.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s