Observatori de Pirateria: conclusions

Posted: 9 Març 2013 in General
Etiquetes: , ,

Demanen mà dura… No seria millor replantejar les coses?
descàrregues
L’Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals ha fet balanç del primer any d’aplicació de la llei Sinde-Wert, i es mostra escandalitzat i alarmista. Els resultats que desplega llancen una mala imatge del consumidor, que no anem a desmentir: una gran massa de la població s’ha acostumat a no pagar gens per obtenir productes culturals (música, pel·lícules o, la qual cosa a nosaltres ens concerneix, llibres). Cert. Però el que resulta per a nosaltres realment alarmant no és açò, sinó que a açò, la Coalició de Creadors i indústries de Continguts, que és qui encarrega l’estudi, no propose cap tipus d’estratègia nova que poguera canviar el paradigma d’oferta cultural (plataformes legals de continguts a preu raonables, “tarifes planes” de continguts, suport a propostes com Spotify o 24symbols…), sinó que només semble preocupada que la mà dura del govern no haja acabat resultant tan dura… Vegem les seues conclusions:

-Augmenten les descàrregues il·legals, el valor del piratejat va superar els 15.200 milions d’euros en 2012 (6.949 milions d’euros per al sector de la música, 3.338 milions per al del cinema, 4.332 milions per als videojocs i 586 milions per al sector del llibre), la qual cosa suposa un increment del 41% enfront de les dades de l’observatori 2011.

-Decepció total dels creadors i de les indústries amb les mesures contra la pirateria del govern.

-El deficient funcionament de la secció segona de la Comissió de Propietat Intel·lectual no ha detingut el ritme de creixement de la pirateria, que en 2012 va superar els 3.050 milions de descàrregues il·legals.

-La meitat dels internautes espanyols accedeix il·legalment a continguts digitals: a música ho fa el 32%, a pel·lícules el 43%, els llibres són de l’interès del 12% (226,9 milions de descàrregues il·legals) i als videojocs accedeix de manera il·lícita el 7%, açò provoca un lucre cessant per a la indústria de continguts d’1.221 milions d’euros.

-El 69% dels infractors declara piratejar pel desig d’accedir a productes sense cost. La nota positiva la posen el 50% que accediria a continguts legals a canvi de publicitat si desapareguera l’oferta il·legal.

-24.766 ocupacions directes perdudes per causa de la pirateria en 2012 i 495 milions d’euros menys en les arques de l’Estat.

-La Coalició de Creadors i Indústries de Continguts exigeix al Govern que complisca el seu compromís de 30 de desembre de 2012 i demostre l’efectivitat del model pel qual va apostar com l’alternativa espanyola per a frenar la pirateria en Internet

-Aquestes dades no són menys alarmants que els 24.766 ocupacions directes i 124.000 indirectes, que s’han deixat de generar a causa de la pirateria, en un context, segons repeteix l’Executiu, de cerca i suport als sectors per a la creació d’ocupació. A més, com el mercat pirata no paga impostos, les arques de l’Estat han deixat d’ingressar 495 milions d’euros, xifra gens menyspreable per a minorar algunes importants retallades socials.

Aquest Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals 2012 ha sigut realitzat per la consultora independent GfK a instàncies de la Coalició de Creadors i indústries de Continguts.

L’Observatori passa a analitzar a continuació les raons principals que esgrimeix l’usuari per a accedir als continguts de manera il·legal: “quasi el 69% dels quals pirategen veu perfectament normal no pagar per alguna cosa que pot obtenir gratis encara que siga de forma il·legal. El 51% diu accedir amb facilitat i rapidesa als continguts, sense traves de cap tipus que li dificulten l’accés. El 50% declara obertament que ho fa més des de la pujada de l’IVA, mentre que només un 27% addueix raons de no voler esperar al fet que isca al mercat. Molt rellevant és que el 20% afirma que ho fa perquè considera que no és una activitat il·legal i no fa mal a ningú, en línia amb la percepció que té el 17% d’internautes que no hi ha conseqüències legals”.

La directora i portaveu de la Coalició, Carlota Navarrete, afirma que: “Malgrat que l’Executiu va tenir la determinació prioritària de lluitar decididament contra la pirateria, com venia demandat des dels seus temps en l’oposició l’actual Secretari d’Estat de Cultura José María Lassalle, i així ho va evidenciar en engegar la Comissió de Propietat Intel·lectual, a la vista dels resultats obtinguts, només podem concloure que el Govern ha fracassat rotunda i estrepitosament”.

La Coalició es pregunta quin és l’efecte real que ha tingut la labor de la comissió “i que no ha sigut un altre que el d’aconseguir la retirada de 17 àlbums i 20 pel·lícules d’un univers de 2.118 milions de descàrregues il·legals de música i 536,2 milions de pel·lícules, i de quatre llibres retirats enfront dels seus 226,9 milions d’accessos il·legals. El mateix es pot aplicar al sector del videojoc que ha obtingut un total de zero retirades de continguts enfront de 168,2 milions d’accessos pirates”.

La Coalició, que es defineix com a representant de la pràctica totalitat de la indústria de continguts culturals i d’entreteniment a Espanya, valora com molt decebedors els resultats: “Hem fet un exercici de paciència sense precedents i tenim absoluta comprensió per les circumstàncies que envolten el dia a dia del nostre Govern, però amb aquestes dades és suficient per a saber que hi ha hagut una greu falta de voluntat política doncs, de no haver sigut així, s’hauria posat a la feina com s’ha fet amb èxit per a apagar altres focs en altres sectors”, assegura Navarrete.

Curiosament, si l’Observatori va donar a conèixer el 27 de febrer aquestes dades, ahir dia 28 el govern va llançar un comunicat fent balanç al seu torn d’aquest últim any de Comissió de Propietat Intel·lectual, és a dir, d’aplicació de la llei Sinde-Wert. Teresa Lizaranzu, directora general de Polítiques i Indústries Culturals i del Llibre i presidenta de la Comissió de Propietat Intel·lectual per delegació del secretari d’Estat de Cultura, manifesta “amb 363 sol·licituds tramitades, 272 arxivades i 34 casos en els quals les webs afectades han retirat de forma voluntària els continguts vulneradores dels drets de propietat intel·lectual”, la seua satisfacció pels resultats i ressalta que “la Comissió és un engranatge en la defensa dels drets de propietat intel·lectual”. En aqueix sentit, ha anunciat que “estem treballant en una reforma puntual del text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual para, entre altres temes, ser més eficients en la defensa dels drets dels autors”.

I nosaltres, com dèiem al principi, ens preguntem: no seria més intel·ligent plantejar altres mesures que cerquen noves fórmules de gaudir dels continguts digitals, sense preus desorbitats ni abusos per cap de les dues parts? L’única cosa que llegim mitjanament en aqueixa línia en l’extens document de la Coalició de Creadors i Indústries de Continguts és el següent: “Amb aquestes xifres, resulta extremadament complex el sosteniment de qualsevol oferta legal de continguts en Internet i demana que s’aposte per ells i es protegisca fermament als nous models de negoci, que només tenen futur si no han de competir contra el tot-gratis-il·legal”.

Per a qui es pregunta qui componen la Coalició de Creadors i Indústries de Continguts, li expliquem que està integrada per Associació Espanyola d’Editors i Distribuïdors de Programari d’Entreteniment (ADESE), Societat d’Artistes Intèrprets Executants d’Espanya (AIE), Entitat de Gestió de Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA), Federació per a la Protecció de la Propietat Intel·lectual (FAP), Federació de Distribuïdors Cinematogràfics (FEDICINE), Productors de Música d’Espanya (PROMUSICAE), Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i Unió Videogràfica Espanyola (UVE).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s