Educació cerca interins més barats, inexperts i amb idiomes

Posted: 6 Març 2013 in Educació
Etiquetes: , , ,

La conselleria trenca un acord i canvia una borsa de treball que va costar estabilitzar
interins
Amb la ruptura unilateral de l’acord d’interins de 2010 i el canvi d’ordenació de borsa de treball docent, la Conselleria d’Educació ha obert un conflicte que té un cost social i polític. Malgrat açò segueix avant, del que es dedueix que a l’Administració li mereix la pena. L’única raó donada pels responsables educatius de la conselleria, és “per a donar entrada als més preparats”, segons deia aquest dissabte el director general de Personal Docent, Santiago Martí.

El conflicte sorgeix quan per a determinar aqueixa “preparació” s’apliquen les notes obtingudes en processos d’oposició, com és el cas del nou barem que Educació vol aplicar en la borsa de treball docent. Amb açò es llança un doble missatge. Un: Que els opositors estan més preparats per a fer classes que els qui porten anys d’interins en el sistema. I dos: Que val la pena preparar unes oposicions no tant per a obtenir una plaça estable d’ensenyant, com per a accedir a un lloc docent precari com a eventual, suplent o substitut.

Els sindicats han decidit plantar batalla per dues raons fonamentals. Perquè defensen el valor de l’experiència docent acumulat en les borses d’interins. Dos, perquè sostenen que no es pot trencar unilateralment un acord que ha donat estabilitat al sistema des que en 1993 es va aconseguir el primer acord sobre ordenació de les llistes d’interins. El diumenge, la coordinadora d’interins va iniciar les protestes en plena mascletà i aquest dimarts es van produir concentracions a Alacant i València, convocades pels sindicats, que des de la passada setmana celebren assemblees de professorat afectat.

Concentrats sota la pluja van enunciar arguments que, suposadament, la conselleria no explicita per a trencar l’acord d’interins. Tres molt clars: volen prevaldre en la borsa de treball a professors més joves, inexperts, “dòcils i menys combatius”, a l’una que més barats i millor preparats per a engegar el decret d’ensenyament plurilingüe impulsat per la Generalitat.

Un 50 per cent dels interins que formen part de les borses de treball des de 2000 no compleixen el requisit d’haver aprovat una oposició, segons les dades facilitades per Educació als sindicats. És aqueix el percentatge que amb la nova baremación es veuria relegat en les borses de treball i podria anar a l’atur, en molts casos després d’anys de serveis continuats. En els actes d’adjudicació de vacants es van convocar a 12.758 interins, 6.800 de Secundària.

Aquest dimecres han convocat una altra concentració davant de la conselleria i se celebra una nova taula tècnica entre sindicats i Administració sobre la resolució d’acord “pel qual s’estableix el sistema de provisió de llocs de treball en règim d’interinitat”, que va presentar per sorpresa el dilluns de la setmana passada als representants sindicals. Aquests es van portar una sorpresa encara major el dimecres passat, quan l’Administració va trencar l’acord sobre interins vigent fins a 2014.

Els portaveus sindicals recordaven ahir sota la pluja que estan disposats a negociar exnovo l’accés a la borsa, sempre que no conculque drets adquirits. El portaveu de CC OO denunciava que Educació estava substituint acords per decrets i ordres, ja que si no hi ha acord sobre interins -i no sembla que ho vaja a haver-hi- pot reordenar la borsa mitjançant una ordre, com ja va fer “amb els acords de plantilles de Secundària i Primària”. El portaveu de FETE-UGT donava la primícia d’una sentència que, precisament, tombava l’ordre de plantilles de Secundària per no haver-se cenyit a un procés de negociació. El portaveu del STEPV anunciava que la Junta de Personal de la Generalitat es pronunciarà dilluns que ve en contra de la resolució presentada per Educació.

Publicat a elpais.com el 5 de març de 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s