Dietari madrileny de Josep Pla

Posted: 23 febrer 2013 in Llibres
Etiquetes: , ,

Llibres del KO publica el diari de l’escriptor, escrit en 1921.

Pla
Madrid, 1921. Un dietari arreplega les impressions que Josep Pla va rebre d’aquesta ciutat mentre era corresponsal d’un diari barceloní. Pla és un dels autors de diaris més deliciosos del segle XX en català i castellà, per la qual cosa l’edició d’aquest llibre, en Llibres del KO, suposa un festí per als seus lectors.

Malgrat tractar-se d’una obra de joventut, Madrid, 1921. Un dietari posseeix els trets que acabarien definint el particular estil de Josep Pla. Per a comprovar-ho, prou llegir aquest breu fragment sobre una discussió entre un madrileny i un català respecte a les seues respectives delícies gastronòmiques:

“Si he comprès bé, es tracta de saber quin d’aquestes dues coses és objectivament la millor. Defensa la carn d’olla un periodista català que representa a Madrid a no sé què periòdics diaris. Un tenor còmic molt tes d’un teatre popular de Madrid defensa el bullit castellà. S’acalora la discussió i s’arma una gran algaravia. D’una i una altra part els arguments es presenten amb aquella confusió característica de les polèmiques del país. En el menjador els parers es divideixen dins de l’aldarull general.

– Aquella col! I aquella mondonguilla! Qui pot tenir valor per a posar en dubte les qualitats d’aquella mondonguilla?- diu el periodista posant quasi els ulls en blanc.

– I del repollo, què? I dels cigrons? Què em diu vostè dels cigrons?- contesta, indignadíssim, el tenor còmic castellà.

A l’hora de les postres, el tenor còmic guanya terreny ràpidament, a causa de la pressió ambiental. Al seu contradictor amb prou faenes li queda ànim per a retirar-se amb gràcia.

D’aquesta classe de discussions absurdes, la nostra vida -ai!- està empedrada. Quan la política no marxa -com quasi sempre ocorre-, tot acaba en la discussió de la carn d’olla catalana i el bullit castellà. I així els anys van passant, perduts, inútils, malgastats.”

Josep Pla va passar dues temporades llargues a Madrid. La primera d’elles com a corresponsal en 1921: de les anotacions que va prendre l’autor en aqueixa època naix aquest Madrid, 1921. Un dietari, un llibre que es va redactar a Estocolm en 1928. Pla es zambulló en la vida madrilenya amb la seua minuciosa mirada i ens ofereix un retrat costumista de l’època. Pel llibre desfilen grans intel·lectuals, com Unamuno, Ortega o Ramón Gómez de la Serna (de fet, Pla va assistir a les tertúlies més emblemàtiques de l’època, com la del Pombo), però també apareixen algunes postals familiars de Madrid, com la desfilada matutino de funcionaris cap als seus llocs de treball o les revetles populars en els parcs.

Aquesta és la breu biografia que de Josep Pla difon Llibres del KO, i que ens agrada per la seua simplicitat i encert: “Era un esnob amb boina, que és l’últim que es posaria un esnob. Pla no és novel·lista ni dramaturg ni poeta, ni li preocupa ser-ho. Senzillament escriu el que se li va ocorrent, perquè sap que les coses ocorren en l’escriptura”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s