El 28% de les retallades en l’arranjament escolar són en zones rurals

Posted: 19 febrer 2013 in Educació
Etiquetes: , , ,

53 centres dels 73 afectats perden unitats, la qual cosa representa una retallada de 81 llocs de treball


La Unió i el sindicat STEPV han presentat un estudi sobre l’impacte de l’arranjament escolar a l’àmbit rural per al curs que ve i alerten que el 28% de les retallades afecten a aquestes zones rurals. Aquestes dades de retallades són un colp molt dur a l’escola pública a les zones rurals perquè ‘no oblidem que la privada no es troba allí per falta de rendibilitat’.

Alumnes d’un col.legi del País Valencià

La Unió de Llauradors i Ramaders i STEPV-Intersindical Valenciana han presentat en roda de premsa un estudi (que adjuntem) sobre l’impacte de l’arranjament escolar en l’àmbit rural per al curs que ve, que complementa el que ja van presentar en Centres Rurals Agrupats (CRAs).En l’estudi es comprova el fort impacte de les retallades d’unitats i de professorat a l’àmbit rural, que representen el 28% del total de centres que perden unitats en el conjunt de l’arranjament. Aquestes retallades es deuen bàsicament a l’augment de ràtios per a composar una unitat.

L’estudi s’ha realitzat a les poblacions de menys de 5.000 habitants (criteri que s’empra per a determinar la ruralitat d’una població) que perden unitats en l’arranjament. D’aquesta manera, 53 centres dels 73 afectats perden unitats: 23 en Infantil i 33 en Primària (56 en total). Això representa una retallada de 81 llocs de treball: 28 en infantil i 53 en Primària. Si a aquestes dades afegim els Centres Rurals Agrupats de l’estudi anterior, l’impacte és encara més negatiu: en total se suprimeixen 80 unitats i 123 llocs de treball.

Del total dels 116 centres de l’àmbit rural (sumant CRAs i centres ordinaris) afectats per l’arranjament escolar, 74 perden unitats i 42 en guanyen, per tant el saldo final és clarament negatiu. Un 64% d’aquests centres perden unitats i professorat.

Aquestes dades de retallades són un colp molt dur a l’escola pública en les zones rurals perquè ‘no oblidem que la privada no es troba allí per falta de rendibilitat’, han recordat. A més asseguren: ‘Ara que la gent està tornant al món rural per la crisi econòmica és un contrasentit que facen desaparèixer unitats i professorat perquè comportarà més despoblament i desvertebració del territori. No es poden basar, per tant, les retallades en l’escola rural en criteris economicistes’.

La previsió és que el 4 de març es publique l’arranjament definitiu. Les dues organitzacions continuran pressionant a l’administració educativa, abans i després d’aquesta data, perquè es replantege aquesta dura retallada en l’arranjament escolar i atenga les al·legacions dels centres educatius i dels ajuntaments afectats.

Publicat a laveupv.com el 19 de febrer de 2013
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s