Qui estima la llengua, la fa servir

Posted: 12 febrer 2013 in Llibres
Etiquetes: , , ,
Nou llibre:

Els catalans i l’ús del català

Quim Gibert

Qui estima la llengua, la fa servir més que no pas un manual de sociolingüística és una obra que exposa raons, proporciona arguments i dóna recursos per respondre les preguntes que tot catalanoparlant s’ha fet alguna vegada: amb quina llengua m’he d’adreçar a un desconegut a Catalunya? Com responc a algú que se m’adreci en castellà? Canvio de llengua o mantinc el català? Què és més «educat»: mantenir la nostra llengua o passar a la de l’interlocutor?

Però també tracta la qüestió de com, sovint –de manera inconscient i automàtica– molts catalanoparlants cedim en l’ús de la nostra llengua en favor de la llengua de l’interlocutor perquè tenim interioritzada la idea de parlar una llengua minoritzada, de poc prestigi i per tant, amb una baixa autoestima.

En un món globalitzat, que tendeix cap a l’homogeneïtzació, el nostre ús quotidià de la llengua constitueix una resistència contra l’empobriment lingüístic. A més, hem de fer servir la llengua partint d’una implicació activa i inclusiva (considerant-la sempre com una casa d’acollida per als qui no la tenen com a llengua materna), amb creativitat (evitant-ne qualsevol refús gratuït), amb orgull i respecte (perquè la dignitat de les llengües també comença per la pròpia) i en definitiva fent-ne un ús assertiu, amb normalitat i cordialitat (planerament, sense escarafalls).

Quim Gibert

Quim Gibert i Font (Arenys de Mar, 1962). És ensenyant d’una aula hospitalària a Lleida. Diplomat en Estudis Avançats de psicologia social. Any rere any participa en l’organització a Fraga de jornades que vinculen identitat lingüística i autoestima grupal. És coautor d’El despertar dels Països CatalansElogi de la transgressióRemovent consciènciesLlengua i emoció; entre d’altres. També és columnista a La MañanaEl Triangle;Temps de Franja.

 
Dades tècniques
Pàg.: 224
Format: 22,5 x 16,5
Enquadernació: rústica
Preu sense IVA: 14,90 euros
Preu amb IVA: 14,33 euros
ISBN: 978-84-489-3022-6
EAN: 9788448930226
Codi comercial: 1407046
Data de publicació: febrer de 2013
Editorial BARCANOVA
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s