El monestir de Santa Maria de Poblet

Posted: 9 febrer 2013 in General
Etiquetes: , , , , ,
Monestir de Poblet / D.G.Patrimoni Cultural - Albert Sierra
el monestir des de la Serra de Prades
Monestir de Poblet / D.G. Patrimoni Cultural - Bob Masters
façana principal del recinte
Monestir de Poblet / D.G. Patrimoni Cultural - Bob Masters
retaule major de l’església
un indret ple d’història

L’abadia de Santa Maria de Poblet, fundada al segle XII, és un dels conjunts monàstics més importants i de més alta qualitat artística que es conserven.

A més de la seva significació religiosa i artística, el monestir va esdevenir un indret molt vinculat a la història dels comtes del Casal de Barcelona i dels reis de la Corona d’Aragó. Així, a l’abadia es va construir un recinte fortificat, un palau i un sumptuós panteó reial on hi reposen molts reis.

des de quan és patrimoni mundial?

El monestir de Poblet va ser declarat patrimoni mundial l’any 1991.

L’edifici, potser l’exemple més important d’arquitectura cistercenca dels segles XII al XIV del nostre país, mostra una associació única de formes i d’estils arquitectònics d’un gran valor artístic, en la qual van participar mestres d’obres i artesans de gran reputació.

on i quan?

El monestir de Santa Maria de Poblet està situat a Vimbodí (Conca de Barberà).

La primera referència sobre el monestir data de l’any 1150, quan el comte Ramon Berenguer IV va fer donació d’unes terres de l’Hort de Poblet a l’abat Sanç, del cenobi cistercenc de Fontfreda (Occitània), per construir-hi un monestir de l’orde consagrat a Santa Maria.

L’emplaçament escollit per a la nova instal·lació monàstica responia a diverses circumstàncies: estava a mig camí entre Tarragona i Lleida, el terreny era pla i fèrtil, adequat per l’activitat agrícola i ramadera, amb rics aqüífers i protegit per la serralada de Prades.

La comunitat fundadora, procedent de Fontfreda, es va instal·lar en edificacions provisionals i modestes. No obstant, el rei Alfons I el Cast (1162-1196) va confirmar la protecció reial del cenobi, alhora que va iniciar la decidida i llarga construcció d’un modèlic monestir cistercenc, que es va perllongar durant els segles XIII i XIV.

Al llarg del temps, el monestir de Poblet es va consolidar, la comunitat va créixer, així com també els seus privilegis, les seves possessions territorials i la seva economia.

Publicat a 20gencat.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s