Coneix: Villamalur

Posted: 19 gener 2013 in Viatge
Etiquetes: , , ,

Situada al cor mateix de la Serra d’Espadà, pertany a la comarca de l’Alt Millars. A Villamalur s’arriba des de Castelló de la Plana a través de la carretera CV-20, s’accedeix a la carretera CV-223 des d’Onda i es continua després per la CV-205, per a continuar pel desviament de la CV-202.

Villamalur forma part del partit judicial de Nules i dista 40 km. de la capital de la província. Està situada a 644 metres sobre el nivell del mar. Villamalur és un municipi d’origen musulmà. El seu nucli urbà s’ubica en un pintoresc emplaçament sobre una  muntanya elevada sobre camps i barrancs, en el sector noroccidental del Parc Natural de la  Serra d’Espadà, envoltat d’un paisatge extraordinari en el que destaca la frondositat dels boscs. Villamalur té un terme municipal molt accidentat pel que fa al seu relleu, l’extensa xarxa de pinedes configura una estampa paisatgística i cultural que sorprén el visitant. La seua altura mitjana és de 700 metres. Els origens exactes de la població són desconeguts, tot i que la seua fundació s’atribueix a l’existència d’una suposada alqueria musulmana, fet avalat pel Castell, elevat a prop de la localitat, de fàbrica islàmica. El seu nom actual, que ja apareix documentat l’any 1489, segons alguns autors podria haver substituït l’actual  ignorant la denominació musulmana.

Medi Social

Economia basada essencialment en l’activitat agrícola. Destaca el conreu del cirerer amb varietats molt selectes i d’especial qualitat, molt conegudes als mercats. També es conreen ametllers i oliveres.

Recorregut urbà

La fundació del municipi pels àrabs i la permanència dels moriscs al llarg dels segles han originat que el casc urbà de Villamalur conserve un claríssim aspecte musulmà: carrers estrets, concèntrics, es succeeixen entre les parets de les cases.

Paisatge

El seu relleu muntanyós i accidentat, els seus rellevants valors ambientals i culturals han motivat la seua declaració com a municipi integrant del Parc Natural de la Serra d’Espadà, envoltat de frondoses pinedes que produeixen un selecte pinetell, juntament amb les garroferes i alzines. Les meravelloses vistes panoràmiques d’este emplaáment són difícils de superar. Entre les seues muntanyes destaca El Monte Alto del Pinar, amb una altura de 1.047 metres, sobre la cúspide d’una prolongada dorsal cimera. Pujar la muntanya val la pena, ja que des del cim la vista paisatgística és digna de contemplar i s’hi visualitzen moltes poblacions, algunes d’elles a molta distància. La superfície de 19,5 km. que té el terme municipal, per les seues condicions orogràfiques i climàtiques, compta amb grans extensions de bosc amb un total de 1.650 hectàrees, de les quals es destinen al conreu tan sols 300 hectàrees. Els bells paisatges i les agradables temperatures de l’època estival, fan que la població augmente considerablement i arribe fins els 500 habitants, ja que els estius són exquisits.
Villamalur
Municipi d’Interior
Comarca: L’Alt Millars
Població de 104 hab.
Distància de Castelló: 40 Km.
Distància de València: 90 Km.
Ajuntament:
Alcalde:
Il·lm. Sr. Lorenzo Gimeno Alegre
Pl. Consell, 2
12224 Villamalur
Telèfon: 964 618 061              964 618 061
Fax: 964 618 061
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s