Front comú contra el Govern per llevar Educació per a la Ciutadania

Posted: 16 gener 2013 in Educació
Etiquetes: , ,

Diverses organitzacions presenten un memoràndum per a denunciar a l’Executiu davant el Consell d’Europa en defensa d’aquesta assignatura

Ciutadania
“L’Educació per a la Ciutadania Democràtica és un factor de cohesió social, de comprensió mútua, de diàleg intercultural i interreligioso que contribueix a promoure el principi d’igualtat entre els homes i les dones (…) pel que haurà d’estar en el centre de la reforma i aplicació de les polítiques educatives”. Així definia el Consell d’Europa, del que forma part Espanya, l’assignatura que el Govern de Rajoy pretén eliminar del currículum escolar amb la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe).

En l’últim esborrany de la norma, ni tan sols hi ha rastre de l’anomenada Educació Cívica i Constitucional, la matèria que es mantenia en l’ESO i que no tenia “continguts polèmics”, com va dir el ministeri que sí contenia Educació per a la Ciutadania (EpC). L’assignatura que ocuparà el lloc d’aquesta matèria es diu Valors Culturals i Socials en Primària i Valors Ètics en Secundària. Serà l’alternativa per als alumnes que no cursen Religió.

Sindicats i experts van denunciar recentment que, amb aquesta decisió, el Govern cedia a les pressions de l’Església, que va intentar tombar la matèria des del primer dia. Ara, prop de 45 organitzacions s’han unit per a denunciar que el Govern de Rajoy incompleix les recomanacions del Consell d’Europa. La Fundació Cives, Amnistia Internacional, Intermón Oxfam, Moviment contra la Intolerància, Fundació Cultura de Paz, Associació Pro Drets Humans d’Espanya, Lliga Espanyola de l’Educació i la Cultura Popular, Moviment per la Pau, Confederació Estatal de Moviments de Renovació Pedagògica, Educació Sense Fronteres, Associació per a les Nacions Unides a Espanya, CEAPA i la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament a Espanya són alguns dels col·lectius signataris. Tots coincideixen que “els incompliments dels acords [del Consell d’Europa] fallirien la línia creixent i constructiva fins avui seguida per la majoria dels estats membres per a la implantació de EpC”.

El Suprem “va revocar tots i cadascun dels arguments esgrimits pels adversaris de EpC”, resa el memoràndum
De fet, la Carta del Consell d’Europa sobre Educació per a la Ciutadania i en Drets Humans de 2010 assenyala explícitament que “qualsevol persona que visca en un d’aqueixos territoris [els que formen part del Consell d’Europa] hauria de tenir accés” a aquestes matèries.

A Espanya, l’assignatura va començar a caminar en 2006. L’alumnat dedicava al llarg de la seua vida escolar no universitària “180 hores a l’aprenentatge dels valors que caracteritzen a un ciutadà democràtic”, resa el memoràndum. Des de llavors, “es va produir un injustificat embat contra l’assignatura per part de la jerarquia eclesiàstica catòlica, el PP i determinats sectors conservadors”, encara que diverses sentències del Tribunal Suprem “van revocar tots i cadascun dels arguments esgrimits pels adversaris de EpC”, continua el text.

La Lomqe garanteix l’eliminació de EpC, la seua desaparició absoluta en Primària, Secundària i Batxillerat. D’aquesta manera, la nova llei “s’allunya tant de les recomanacions de la Carta del Consell d’Europa sobre EpC i en Drets Humans (2010) com la Recomanació del Comitè de Ministres relativa a l’Educació per a la Ciutadania Democràtica (2002)”, conclou el document. Els representants de les organitzacions signatàries del document ho presentaran aquesta vesprada a Madrid.

Publicat a Público.es el 15 de gener de 2013

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s