Un camí per a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

Posted: 7 gener 2013 in General
Etiquetes: , ,
En la premsa, ha eixit la proposta de reduir els membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (de 21 a 11). Per a valorar-la, recordarem les finalitats de la institució. La creació de la institució (en el 2001) no solament ha aprofitat per a omplir un buit de les lleis valencianes. També ha sigut útil per a buscar tres objectius socials molt importants.AVL
El primer és crear una institució lingüística en què els valencians ens pugam identificar i, així, incrementar la consciència i l’amor propi com a valencians. De fet, la majoria de valencians només canvien la forma espontània de parlar si intuïxen que la modificació està dins del consens que va crear l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
El segon objectiu social és ser un instrument eficaç per a superar la fractura social per la naturalesa i la denominació del valencià, que tant de mal ha fet en la recuperació de l’ús públic del valencià. A les aportacions fetes, cal incorporar-ne més.
La tercera missió social de l´Acadèmia és (ultra posar la normativa lingüística dins de les lleis valencianes) proposar un model de valencià que satisfaça tres condicions: ser identificador com a valencians, ser assimilable i, com a conseqüència, ser practicable en la comunicació oral pública. Un model lingüístic així facilitaria que tinguera incidència en el 60 o el 70 % de la població valenciana (la repercussió actual és cap al 20 %). A més, la institució deu actuar com en les bones lleis: argumentant i fonamentant cada norma.
La reducció a 11 acadèmics impediria que la institució puga representar el territori valencià i les sensibilitats lingüístiques que coincidixen en la necessitat de potenciar la consciència de ser valencians i la personalitat del poble valencià. Per menuda que siga la llengua, la seua acadèmia té més de 23 membres en amunt (gallec, basc i asturià inclosos).
La reducció en membres i la proposta d’allargar 15 anys més el nomenament a càrrec de les Corts equivaldria a afonar la institució i afavorir els qui voldrien reactivar els enfrontaments per la naturalesa del valencià i el seu model lingüístic.
Taula de Filologia Valenciana espera que les Corts Valencianes mantindran la llei de creació de l´Acadèmia Valenciana de la Llengua. Sens dubte, el Govern valencià deu reduir les despeses evitables en el funcionament de les institucions per a superar el deute de la Generalitat. Però això és assolible sense tocar la llei de creació de l´Acadèmia, que tant de consens polític va tindre (el PPCV, el PSPV-PSOE, el Bloc Nacionalista Valencià i, posteriorment, EUPV). Com ara, es pot reduir el pressupost de la institució.
abelard
Les Corts deuen actuar potenciant la identificació dels valencians amb la nostra societat i amb les nostres institucions públiques. És hora de fer accions coordinades entre tots els partits polítics valencians, de manera que el bé comú estiga per damunt dels interessos particulars. Això augmentaria la confiança que la societat hauria de tindre en els polítics i en les institucions públiques. Aprofitant que estem en Nadal, hauríem de fer accions que aventen en el cor dels valencians la unió i la solidaritat.
Article publicat en el diari Levante-EMV dijous 27 de desembre del 2012

Abelard Saragossà

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s