Els enigmes de Nefertiti

Posted: 12 Desembre 2012 in General
Etiquetes: ,

Les últimes hipòtesis sobre la vida i la mort de la reina

Bust de Nefertiti 1

La seva corona blava ens diu que es tractava d’una reina, i el somriure insinuat deixa entreveure una seductora. Era la reina heretge, una dona que va viure un moment apassionant de la història dels faraons. Era la personalitat més fascinant de l’antic Egipte i també la més misteriosa. Sabem que va gaudir d’un gran poder, però qui va ser en realitat? D’on va venir? Com va viure? Va tenir poders de faraó? Es va canviar de sexe? I sobretot, quin final va tenir? Amb motiu dels 100 anys del descobriment del seu bust, el 6 de desembre de 1912 a Amarna (Egipte), hem decidit recuperar un reportatge SÀPIENS que desgrana els principals enigmes de Nefertiti.

1. Quin és el seu origen?
Els noms adquirits acostumen a revelar-nos algunes dades de la identitat de la persona en qüestió. Pel que fa a Nefertiti, el seu nom és la millor pista sobre el seu presumpte atractiu físic. No debades, Nefertiti volia dir textualment ‘Esplendor de bellesa, coronada de plomes i de veu exultant, la bella ha vingut’. La primera notícia que tenim d’ella és un casament: el del faraó Amenhotep IV, que aviat es va fer dir Akhenaton, que és si fa no fa el mateix que l’esperit del sol, i una dona de nom Nefertiti.

Quatre anys més tard, la família —i amb ella la capitalitat de l’imperi— va inaugurar una nova ciutat vora el Nil i s’hi va traslladar: Akhetaton, o la ciutat de l’horitzó del sol. Un lloc amb grans palaus i avingudes, però també amb fortes mesures de seguretat. No eren en va. En aquella ciutat irreverent, el nou faraó va imposar el culte a un únic déu: el disc solar. Una vertadera heretgia en una tradició politeista de feia mil·lennis. En aquella ciutat, coneguda actualment amb el nom de Tall al-Amarna, va començar, llavors, el període amarnià, el més revolucionari de l’antic Egipte. I Nefertiti en va ser un dels artífexs centrals. Però d’on havia vingut aquesta dona tan misteriosa?

Exotisme oriental
El seu nom apunta a un origen estranger. Els trets físics, també. Probablement havia nascut a Egipte però tenia avantpassats asiàtics. Era filla d’Amenhotep III (Amenofis III)? O era una de les concubines d’entre els centenars de joves asiàtiques que s’oferien el faraó? En aquell moment, els casaments entre faraons egipcis i princeses asiàtiques eren força habituals. Sabem que un rei asiàtic, el de Mittani, va lliurar la seva filla Tadukhepa com a esposa a Amenhotep III en canvi de l’or que necessitava. Una altra possibilitat apunta que Nefertiti podria ser filla del faraó Ay, quan aquest només era un alt funcionari de la cort. De fet, està documentat que l’esposa d’Ay va ser la dida que va alimentar Nefertiti. Ara bé, també és cert que no s’ha trobat cap dada que pugui avalar aquesta paternitat.

Nefertiti va ser mare de sis nenes, tot i que no està gens clar que les tres darreres fossin filles d’Akhenaton. Per primera vegada en la història d’Egipte, però, hi ha nombroses escenes en què la reina es deixava representar com una mare tendra en un context familiar. Mai abans no s’havia produït. Eren els codis estètics del nou culte solar o la forta personalitat d’una dona que trencava amb tots els cànons i que no semblava tenir problemes a mostrar allò que no es mostra?
I és que Nefertiti no va amagar mai la seva intensa vida amatòria a la cort herètica d’Amarna. Amb l’escultor Tuthmosis. I també amb Umuhanko, un súbdit amb poder que va ser condemnat a morir al desert lligat a un carro ple de pedres. Seductora i irreverent, li agradava provar el gust d’allò prohibit. Les grans incògnites sobre la seva vida són també extensives al seu espòs, el faraó Akhenaton. Era hermafrodita? Estava afectat per una malaltia degenerativa? Va ser un amant incestuós de Tiy, la seva mare, com indica alguna llinda? La ciutat del sol va morir sense descobrir-nos aquests i molts altres enigmes.

Publicat a Sàpiens.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s