L’ensenyament concertat guanya

Posted: 6 Desembre 2012 in Educació
Etiquetes: , ,

La futura llei preveu subvencionar centres privats si existeix demanda social enfront de l’actual requisit de necessitar escolaritzar
images
La setena reforma educativa. L’avantprojecte de Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe), promogut pel ministre José Ignacio Wert, posa potes enlaire a l’actual sistema escolar que es regeix per la socialista Llei d’Educació (LOE). El futur s’endevina més centralitzat i amb una aposta sense embuts per la xarxa concertada.

La nova llei educativa, l’avantprojecte de la qual està aquests dies en discussió, arrossega tota la càrrega ideològica del Partit Popular i esborra els senyals d’identitat dels socialistes, marcades en la LOE. L’Estat es arroga la capacitat avaluadora i s’elimina l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania.
El pes de l’ensenyament privat concertat a Espanya continuarà augmentant en els pròxims anys a tenor de la futura Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat de l’Educació (Lomqe), que el ministre José Ignacio Wert va portar fa dos dies a la Conferència Sectorial.
Les necessitats d’escolarització en un municipi no serà, a partir de que s’aprove la nova legislació, l’únic requisit per a concedir el concert a un col·legi no públic, com fins ara. Bastarà amb que hi haja una demanda social d’aquestes places privades per a subvencionar-les, amb el que canvia l’escenari. I no importarà que segreguen per sexes.
En la renovació dels concerts, a més, també es preveu un canvi perquè es perllonguen ja que en Primària passarà dels quatre anys actuals a sis encara que en la Secundària Obligatòria (ESO) es mantenen els terminis.

Revàlides. Els alumne es veuran obligats a realitzar uns nous exàmens finals de nivell i nacionals al llarg del seu pas pel sistema educatiu. Les proves terminals de l’ESO, que donen lloc a l’obtenció del títol de graduat en Secundària, i el Batxillerat estaran regulades per l’Estats mentre que les comunitats es limitaran a aplicar-les. L’avaluació intermèdia de tercer de Primària -o en segon- tindrà caràcter autonòmic.

Religió. L’assignatura -eliminada en l’anterior esborrador- contínua sent d’oferta obligada però no explica ni per a nota ni per a obtenir beca. Té l’alternativa de Valors Culturals i Socials en Primària i la de Valors Ètics en Secundària -no en Batxillerat-. La matèria d’Educació per a la Ciutadania, tan injuriada pel PP, queda eliminada en Primària i ESO. Alguns dels seus continguts com la Constitució, o el d’Emprenedors -sol·licitat per la Conselleria d’Educació- queden com a transversals.

Tipus d’assignatures. Estan les matèries troncals, amb un mínim del 50 per cent de l’horari; les específiques, amb un màxim del 50 % i les d’especialitat, de les quals no es concreta horari. Una de les novetats és que les específiques poden pujar o baixar hores en funció de les característiques del centre, amb la qual cosa hi haurà diferents models de plantilles docents. Des de la Conselleria d’Educació ho han qualificat de “marc d’autonomia impensable” per a col·legis i instituts.

Valencià. Les comunitats han de determinar la proporció que procedisca en l’ús del castellà i la llengua cooficial, com a llengües vehiculessis en el sistema educatiu. El projecte estableix que les llengües cooficials siguen oferides en les diferents assignatures en proporcions equilibrades i en totes les etapes obligatòries. En la conselleria asseguren que en la Lomce , el valencià no es veu afectat perquè l’actual sistema educatiu plurilingüe “és el més equitatiu”.Com a assignatura està classificada d’especialitat pel que no té un mínim d’hores assegurades.

Publicat a Levante-emv.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s