Els pressupostos educatius perden més de 6.300 milions des de 2010

Posted: 6 Desembre 2012 in Educació
Etiquetes: , ,
Els projectes pressupostaris per a 2013 del Govern i les comunitats autònomes augmenten el forat de les retallades educatives, que sumaran el pròxim any una baixada de més de 6.300 milions d’euros si es comparen amb els comptes inicials de 2010. El Ministeri d’Educació, amb un 37% de baixada (1.147 milions menys), i Castella-la Manxa, amb una reducció del 29% (612 milions), encapçalen aqueixes retallades. Encara que encara poden variar les xifres durant la tramitació dels comptes, aqueixos 6.300 milions seran en realitat més, doncs encara falten per conèixer els projectes pressupostaris de quatre autonomies que també portaran segurament rebaixes en l’actual context de crisi i de pressió internacional perquè Espanya complisca els seus objectius de dèficit.
retallades
Els pressupostos inicials de 2010 van ser els més alts que han tingut les escoles i universitats espanyoles, encara que solament van durar uns mesos, doncs al maig d’aquell any va arribar el primer tijeretazo per la rebaixa de sous als funcionaris decretada pel Govern socialista. Des de llavors, els ajustos s’han anat agreujant a mesura que ho feia la crisi. La tijera va començar a entrar en el transport escolar, la despesa en publicitat, les infraestructures, les activitats extraescolars, o les despeses corrents, com la llum i l’aigua. Els responsables polítics que escometien les retallades sostenien que no empitjoraria en cap cas la qualitat del sistema.Van seguir sostenint el mateix quan es va saltar a retallar les plantilles de professorat (s’ha reduït en diverses desenes de milers) i, amb açò, nombroses mesures d’atenció als alumnes més desfavorits. I ho van seguir mantenint l’abril passat, quan el Govern central, ja en mans del PP, va canviar la llei per a eliminar els obstacles que impedien seguir disminuint plantilles. Aquell decret va augmentar el nombre màxim d’alumnes per aula i el mínim d’hores de classe setmanals que han de donar els docents de l’escola pública i va incloure una mesura semblant a aquesta última per als professors d’Universitat. A més, no es cobririen les baixes fins a la tercera setmana i es va convidar a les comunitats a augmentar el preu de les matrícules universitàries. L’objectiu era retallar més de 3.000 milions addicionals als quals ja s’havien retallat. Aqueixes mesures es veuen reflectides en els projectes pressupostaris per a 2013.El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, ha defensat una vegada i una altra que els ajustos no minvaran la qualitat del sistema, doncs el de l’educació espanyola “no és un problema de recursos”. Apunta a les xifres de 2009, que donaven a Espanya un avantatge del 20% en la despesa per alumne respecte a la mitja OCDE. La secretària d’Estat d’Educació, Montserrat Gomendio, va assegurar que aqueix avantatge era tan gran que segur que es manté malgrat les retallades.Des de 2010, la baixada ha sigut d’una mica més del 14% del pressupost, amb una pujada de l’alumnat, almenys, d’un 5,6% (entorn de mig milió més d’estudiants). A més, la previsió del Govern és que de 2010 a 2015 la despesa pública educativa baixe un punt del PIB, fins al 3,9%, la qual cosa equivaldria a una retallada d’entorn del 20%. Els sindicats i altres col·lectius de professors, pares i alumnes s’han mobilitzat fortament contra unes retallades que, asseguren, condemnen el futur del país en deteriorar l’escola pública i, amb açò, la igualtat d’oportunitats. Reclamen un esforç en un sector clau.

Mancant conèixer els projectes pressupostaris de 2013 de País Basc, Galícia, Catalunya i Astúries, el Ministeri d’Educació encapçala l’ajust. Els primers 248 milions els va retallar l’anterior Govern del PSOE, i els altres quasi 900 els ha retallat l’Executiu del Pàg. Han desaparegut quasi 600 milions d’euros que en 2010 es van reservar a programes de qualitat. En una primera tacada van caure els campus d’excel·lència, el programa Escola 2.0 de digitalització de les aules o el de construcció d’escoles infantils. Quan es va presentar el pressupost de 2012, Gomendio va dir que eliminaven plans “inviables” per la crisi, però es mantenien els que combatien el fracàs escolar. Doncs bé, aquests també s’eliminen en 2013: els 60 milions de plans PROA de reforç educatiu i els 40 milions dels plans contra l’abandó. S’han reduït les beques des de 2010 en 173 milions (un 12%), bàsicament, en les d’idiomes, Erasmus o llibres de text. Aquestes cauen un 80% fins a 20 milions.

Dins de les comunitats, els Governs segueixen ajustant plantilles i llimant tot tipus de programes o ajudes, per exemple, de menjador. Castella-la Manxa encapçala l’ajust autonòmic amb un 29% menys de pressupost que en 2010. En la seua Conselleria d’Educació insisteixen en l’esforç que han fet per a intentar mantenir la qualitat malgrat l’enorme deute que va deixar l’anterior executiu del PSOE. Oposició i sindicats, no obstant açò, es queixen d’un ajust brutal de greus conseqüències per a l’escola pública, d’entre 2.500 i 5.000 docents menys, supressió de la gratuïtat del transport escolar i retallades en programes d’atenció a la diversitat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s