Coneix: Fondeguilla

Posted: 29 Novembre 2012 in Viatge
Etiquetes: , , ,

Fondeguilla o Alfondeguilla, pertanyent a la comarca de la Plana Baixa, amb una extensió de 28,32 km2, compta amb una població de gairebé 900 habitants. Hi accedim per la CV-230 Borriana – Soneja. El poble conserva les característiques pròpies d’una població de caràcter musulmà.

Els primers nuclis que es van establir en l’actual emplaçament van ser romans, dels quals hui en dia en queden restes. Més tard, amb la dominació musulmana, el Castell de Castro i la població van jugar un paper important en la resistència a la Conquesta Cristiana. Va ser centre de resistència en diverses etapes de la seua història. En el segle XX esta zona va tindre importància en la contesa de la Guerra Civil, ja que va ser l’últim reducte del Front de l’Ebre en el que l’Exèrcit Republicà va cedir davant els Nacionals.

Medi Social

Actualment les activitats econòmiques en el municipi es basen en l’agricultura de secà i de regadiu (hui en dia en alça), a nivell familiar. En el municipi no existeix cap polígon industrial. Les empreses que hi ha són també de caràcter familiar. Els veïens es desplacen a treballar a les poblacions veïnes. Antigament alguns artesans es dedicaven a la fabricació d’Aixereta (trena d’espart), i les dones es dedicaven a elaborar espardenyes d’espart. En l’actualitat estos oficis s’han extinguit.

Recorregut urbà

Fondeguilla destaca per la pintoresca estructura que dibuixen els seus carrers costeruts. El poble té dues entrades: una per l’avinguda Betxí i una altra pel carrer Major (el principal del poble), que desemboquen a la plaça on es troba l’església parroquial de Sant Bartomeu. Podries continuar la passejada en direcció a la part més antiga de la població, denominada Castellet. El Calvari, situat als afores de la població, també forma part del conjunt arquitectònic.


Paisatge

Per la situació geogràfica del municipi, este gaudeix d’un clima temperat durant totes les èpoques de l’any, el qual afavoreix el desenvolupament de la flora mediterrània i l’aparició de fauna autòctona. Fondeguilla té una extensió de 28,2 km2 i una altitud sobre el nivell del mar de 211 m. Part del terme d’Alfondeguilla pertany al Parc Natural de la Serra d’Espadà.
La població:
Fondeguilla
Municipi d’Interior
Comarca: La Plana Baixa
Població de 899 hab.
Distància de Castelló: 30 Km.
Distància de València: 42 Km.
Ajuntament:
Alcalde: Il·lm. Sr. Salvador Ventura Berenguer
Pza. de l’Ajuntament, 4
12609 Alfondeguilla
Telèfon: +34 964 661 998
Fax: +34 964 667 089

Llocs d’interés

Arquitectura i Monuments
 • El Castellet i el Castell d’Alfandech. D’origen àrab, darrere del poble en el barri del castellet.
 • Església Parroquial de Sant Bartolmeu
 • El Calvari i l’Ermita del Crist . Enclavada en la vessant de la muntanya darrere del poble en la seua part alta. La qual va ser rehabilitada després de la guerra civil, ja que va patir vàries destrosses.
 • Castell de Castro. Fortificació àrab, construït poc abans de l’era Cristiana, esta fortificació seria una torre de sentinella, les restes actuals pertanyen a la civilitzación islàmica i es troben en estat d’abandó. L’emplaçament es troba en un penyal en la cima homònima a 789 metres sobre el nivell del mar i domina un camp visual impressionant que comprén des de les Agulles de Santa Àgueda a Benicàssim fins al Cap de la Nau; des de Penyagolosa fins a les Illes Columbrets. El castell està entre dos barrancs profunds; el seu posició tan estratègica ens permet endevinar hui com de difícil seria la seua conquista en èpoques passades. La defensa del castell aprofita totalment l’accidentada orografia, la part de portent posseïx tres sistemes defensius diferents, el primer obstacle és un tallat de difícil superació, el segon és una muralla compacta de tàpia, i el tercer, una gran muralla de 65 metres de longitud, la resta del conjunt és un inaccessible penya-segat sobre el qual s’assenta una compacta muralla. El castell, ocupa una superfície de uns 2000 m2, podem diferenciar clarament dos parts: el primer espai, anomenat albacar, era el lloc fortificat on la població, es refugiava en cas de perill, tot murallat i on existien dos entrades al castell, franquejades per tres torres, dos quadrades i una redona, per mitjà d’una entrada amb arc de ferradura s’accedia des de l’albacar al segon espai, al castell pròpiament dit, que al mateix temps se subdividia en dos parts: una, la més baixa, amb restes d’habitacions i l’altra, la més alta, la celoquia, on estaven les dependències pròpies del castell, habitacions, cellers, pou,… tot presidit per la torre de l’Homenatge, derruïda al juliol de 1938 per l’aviació franquista a la guerra civil espanyola, entre els penyalars, per davall d’esta torre es troba la tercera entrada al recinte murallat.
 • L’Arquet. Aqüeducte romà comunment conegut com “l’Arquet”, d’interés arquitectònic, enclavat a l’esquerra del barranc. Encara en funcionament, el qual ha sigut restaurat per al seu manteniment.
 • El Pont de l’Aigua. Aqüeducte romà i reconstruït pels àrabs, conegut com “el Pont de l’Aigua” que creua el barranc del  Belcaire per mitjà de sis arcs que subjecten la canal, en bon estat i encara en ús, es pot observar des de la carretera CV – 230.
 • Nevera de Castro. Construcció per a l’emmagatzemament de neu i posteriorment l’obtenció de gel, neu arreplegada de les proximitats del Castell del mateix nom. També conegut com a Pou de neu. A 800 metres sobre el nivell del mar. No es coneix bé l’any que va ser construïda, però sí reconstriïda a l’inici dels ’90. Construcció de pou circular de 12,50 m de profunditat, excavat en la roca amb parets de pedra arreglada amb morter, sent la cara interna brillant amb calç per a aïllar millor la neu, el pou es tanca amb una cúpula amb sengles obertures laterals per a la introducció de la neu i extracció del gel, tenint un perímetre exterior de 32 m. I amb capacitat per a 420 m3. En tota la Comunitat Valenciana existixen al voltant de 200, sent en esta Serra d’Espadà, 5, les catalogades.
 • Nucli urbà.
  Turó de Pipa. 589 metres.
  Turó de la Nevera. 855 metres.
  • En el terme municipal es troben les Fonts de “Cabanelles”, “la Figuera” en el Barranc de les Vinyes, “el Flare” al principi del Barranc d’Eslida, “el Gos” prop d’Aigualit, de “l’Hedra”, a les penyes el Castell de Castro, “Marc” en el Barranc d’Eslida, de “Montesinos” en el Barranc de les Vinyes i “la Penyeta” en el Barranc de Castro.
  Construccions de pedra seca.
  Corrals de bestiar. Ubicats en les vessants de les muntanyes, servien per a arreplegar i albergar el bestiar en plena naturalesa, lloc on pasturaven. D’especial menció cal destacar “La Paridera”, on es portava el bestiar de femelles per a donar a llum amb tranquil·litat.
  Forns de Calç.
  Els Molins.
  Restes arqueològiques de l’antic poblat de Castro, Antigues mines de Cinabri.
  L´escoladora.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s