Creen un sistema per desxifrar escriptures antigues

Posted: 26 Novembre 2012 in General
Etiquetes: , ,

Un nou sistema de catalogació fa públics els documents històrics cuneïformes més antics del món

Primeres formes d'escriptura
Primeres formes d’escriptura

Un equip d’investigadors de les universitats d’Oxford i Southampton ha creat un sistema de catalogació digital d’arxius antics que permetrà avançar en la descodificació de documents històrics escrits en alfabets desconeguts. Aquest sistema, anomenat RTI (Reflectance Transformation Imaging), forma part del projecte Cuneiform Digital Library Initiative, que ha creat una base de dades virtual per posar a disposició del públic el contingut de totes les tauletes cuneïformes que es conserven des dels inicis de l’escriptura, el 3350 aC, fins al final de l’era precristiana.

El sistema consisteix a fotografiar els documents amb 76 lluminositats diferents i després es fusionen per poder observar el pas de la llum per tots els punts de la seva superfície. Una càmera fotogràfica se situa a la part superior d’una cúpula amb 76 focus distribuïts per la cambra, i el document que s’ha de digitalitzar és fotografiat amb cadascuna de les llums. Aquestes imatges sóc processades i unides, i la transformació de la llum que s’aprecia en la imatge final permet ressaltar tots els detalls que abans passaven desapercebuts. Aquest sistema servirà per estudiar els codis i els alfabets fins ara no desxifrats amb molta més precisió.

El projecte és una iniciativa conjunta de la Universitat de Califòrnia i el Max Planck Institute for the History and Science per preservar i donar accés públic al patrimoni cultural. S’estima que el nombre d’aquest tipus de documents que actualment es mantenen en col·leccions públiques i privades supera els 500.000 exemplars, 270.000 dels quals ja han estat recopilats, digitalitzats i publicats a través de la base de dades de la pàgina web de la Cuneiform Digital Library Initiative.

Un dels arxius que s’ha sotmès a aquest procés són uns manuscrits escrits en el sistema protoelamita, l’escriptura cuneïforme sense desxifrar més antiga que es coneix, que s’usava a l’antic Iran al voltant de l’any 3000 aC. Entre el 80 i el 90% dels símbols que conformen aquests manuscrits són desconeguts, mentre que fins ara només es coneix el significat d’alguns signes numèrics i símbols d’objectes que els escrivans van prendre de Mesopotàmia. L’únic que se sap d’aquest llenguatge és que s’utilitzava en l’administració i els registres agrícoles. Ara, amb l’aplicació de la tècnica RTI, els experts preveuen desxifrar-lo aviat.

Publicat a Sàpiens.cat el 19 de novembre de 2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s