Coneix: la Tinença de Benifassà, 2a part

Posted: 16 Novembre 2012 in Viatge
Etiquetes: , ,
El Parc Natural de la Tinença de Benifassà posseeix una superfície de 4.965 ha. Engloba entre uns altres, als municipis de Bel, Ballestar, Boixar, Castell de Cabres, Coratxà, Fredes i La Pobla de Benifassà.
Parc natural de la Tinença de BenifassàEl Parc Natural de la Tinença va ser declarat Parc Natural l’any 2006. Té una extensió de 4,925 hectàrees, que abasta part de les comarques dels Ports i el Baix Maestrat, en terme municipal de Castell de Cabres, La Pobla de Benifassà, Rossell i Vallibona.El seu paisatge conté gran diversitat de vegetació i fauna autòctona, com poden ser la cabra hispànica i moltes aus rapaces, que es troben en protecció.Un variat relleu de cims, serrals i barrancs espectaculars, conformen un massís la flora del qual reuneix espècies pròpies de climes humits, com és el cas del teix, el faig, el grèvol i el pi negral. En la vessant nord de les serres s’estén una selvática frondosidad fruit de la convivència del boix amb la falguera i el ginebre. El seu gran valor botànic es completa amb l’abundància de plantes úniques i endèmiques d’aquests llocs.
Microreserves. Caça, pesca i recursos micològics
En el Parc Natural de la Tinença de Benifassà es permet la caça i la pesca de manera general, amb l’excepció de totes les espècies cinegéticas i piscícoles protegides sota la normativa vigent, com per exemple totes les aus rapaces o alguns vertebrats, com el gat montés.Amb caràcter general, l’activitat cinegética es desenvoluparà baix criteris d’aprofitament sostenible del recurs natural i en forma compatible amb la conservació de la fauna i flora protegides, així com amb el normal desenvolupament de les restants activitats socioeconòmiques de la zona, principalment les agrícoles, ramaderes i forestals.La Tinença és rica en bolets, destacant el rovelló, el bolet de card i el fredolic. La recollida de bolets i altres fongs en terrenys forestals està regulada per llei.
La millor reserva de cabra hispànicaLa cabra hispànica o montés (Capra pyrenaica) té ací una de les millors poblacions d’Espanya. Es va crear per açò, la Reserva Nacional de Caça dels Ports de Tortosa i Beseit, creada per la Llei 37/1966. Es pot caçar solament baix determinades condicions i sota supervisió dels agents mediambientals.S’ha convertit en un dels símbols de la Tinença, donada la seua fàcil observació en qualsevol moment inesperat de qualsevol lloc d’aquesta zona.
Hàbitats i EspèciesEl Parc Natural de la Tinença de Benifassà compta amb una gran varietat d’hàbitats naturals declarats d’interès comunitari. Els principals hàbitats són els prats d’alta muntanya, les deus d’aigua dolça, els matolls, les formacions herbàcies, els carrascales i pinedes negrales i els roquedos i coves.Entre les espècies de fauna més destacades estan la cabra hispànica, les aus rapaces, el gat montés, senglars, muflones i la fauna piscícola. I en l’àmbit de la flora sobreixen diversos endemismes rupícoles, juntament amb grèvols, orquídies, violetes, maduixes salvatges i nombroses plantes medicinals.

SENDERISME
El senderisme és l’activitat estavella en La Tinença. En La Tinença comptem amb Senderes homologades dins del Parc Natural, SL (Sendera Local), PR (Petit Recorregut) i GR (Gran Recorregut).
Senderisme en la tinença de benifassaSENDERISME PER LLIUREExisteixen multitud de senderes i rutes senyalitzades i no senyalitzades que permeten recórrer La Tinença de principi a fi, adaptades a diferents nivells d’experiència.Hi ha molts passejos curts i prou senzills per a fer-los amb tota la família, de dificultat baixa, recomanats per a debutants en la pràctiques del senderisme i apte per a anar amb xiquets, de dificultat mitjana, per a practicants habituals del senderisme i de dificultat alta, per a aventurers experimentats.Es poden combinar unes vacances de senderisme amb l’estada en un hotel o en una casa rural completament equipada. Si cerca pau i harmonia, la Tinença és el lloc ideal. Descobrisca de nou el significat de la tranquil·litat i l’aire pur combinada amb totes les comoditats en l’entorn rural.SENDERISME GUIAT

Des d’hotels i empreses de turisme actiu, s’organitzen rutes guiades personalitzades, en funció del nivell i a gust de les seues preferències. El mínim són dues persones i reservar amb un mínim de 24 hores d’antelació. Les rutes recomanades són d’entre 3 i 5 hores. En els mesos d’estiu, coincidint amb la lluna plena, s’organitzen excursions nocturnes guiades, una experiència única i diferent de recórrer el Parc Natural a la llum de la lluna.

Recomanacions d’ús:
Es recomana l’ús de botes i roba adequada a l’activitat del senderisme així com adaptada a l’època en la qual ens trobem. És convenient portar sempre aigua, una mica de menjar i informar-se sobre les condicions meteorològiques. Mai vages sol.

En la Tinença de Benifassá s’aposta pel turisme sostenible i la conservació de l’espai natural, és de summa importància que la població resident, els futurs visitants i el propi mitjà natural no lamenten el nostre pas pels seus camins i sendes; per açò tanca els portells que trobes al teu pas, no trepitges les parcel·les conreades, no aboques els teus residus al mitjà, no molestes al bestiar, no faces foc i evita els sorolls molests.

BICICLETA, BTT I CICLOTURISMELa Tinença és triada per molts amants de la bicicleta, en qualsevol de les seues modalitats per a entrenar durant l’hivern i primavera. Els seus desnivells i la quantitat de senderes i camins rurals la fan especialment interessant per a practicar en equip eixides freqüents.
Es poden llogar bicicletes elèctriques en la Fonda Moli L´Abat per a realitzar excursions de cicloturismo per la zona de l’Embassament i passar un dia molt agradable sense cansar-se massa.
Rutes a cavall per la tinença de benifassa
RUTES A CAVALLL’empresa Rutes a cavall La Tinença, organitza rutes guiades pels voltants de la Tinença. Des d’eixides d’una hora, fins a de mitja jornada, amb parada a menjar en un restaurant de la zona, s’ofereix un ampli ventall de possibilitats per a conèixer i descobrir La Tinença d’una manera diferent.Són rutes aptes per a xiquets a partir de 6 anys. Una experiència inoblidable per a gaudir en família , en parella o en grup d’amics. Hi ha 5 rutes organitzades, podent triar en funció de si es vol potenciar l’àmbit cultural, d’aventura o de naturalesa. La ruta inclou segur i casc. Es recomana venir amb roba còmoda i calçat adequat.
OBSERVACIÓ D’AUS, FLORA I FAUNADonada la varietat d’au, flora i fauna de la Tinença, es poden organitzar SAFARIS FOTOGRÀFICS en 4×4 recorrent les zones més interessants per a l’albirament d’àguiles reals , falcons, mussols, cabres, jabalís….i tenir la certesa de poder observar-los en el seu hàbitat i realitzar fotografies del moment.
OBSERVACION ASTRONÒMICADonada la nul·la contaminació lumínica i atmosfèrica, La Tinença és especialment atractiva per a contemplar els estels mitjançant observació directa o telescopis. En Hostatgeria Sant Jaume, en Corachar disposen d’un per a aquells afeccionats a les constel·lacions i a gaudir del cel estavellat.
FOTOGRAFIALa llum i el paisatge de la Tinença la fan summament atractiva per a practicar la fotografia de paisatge , panoràmica i nocturna. Es pot practicar per lliure o si hi ha un grup suficient organitzar un curs i una eixida amb un fotògraf professional o amb un guia de la zona per a localitzar els racons més bells.
TIR AMB ARCEs pot practicar tir amb arc en plena naturalesa. Està organitzat per l’Hotel La Tinença.
RUTES EN 4X4Es poden llogar vehicles 4×4 amb conductor per a realitzar rutes d’interès paisatgístic o culturals i viure l’experiència de recórrer senderes i endinsar-se per camins inexplorados.
RAQUETES DE NEUSolament a l’hivern i quan hi ha neu, des de la Hostatgeria Sant Jaume disposen de raquetes de neu per a realitzar rutes blanques.
CAÇAExisteixen vedats privats de caça.
PADELPots jugar a padel immers en la naturalesa. En el Càmping Moli L´Abad, posen a la teua disposició una equipada i completa pista de padel. Partida: 6 euros/persona.
AIGUAEn els mesos d’estiu es pot gaudir de l’Embassament mitjançant:Lloguer de canoes
Lloguer de kayacs
Lloguer de patinsPESCAEs pot practicar la pesca, principalment truites

PAISATGE, PATRIMONI I TRADICIONS

Ruta de les esglésies de la tinença, joies del romànic
Ruta dels makis
Ruta dels molins i les fonts
Els 7 pobles
Visitar l’antiga mina de ferro
Centre de recuperacion d’aus
El pi dels dotze branques
El faig pare
Paisatge d’ametlers en flor
Paisatge de cireres
Recol·lecció de bolets

MICRORESERVES

Salt de Robert: situada sota el salt d’aigua del mateix nom, protegeix un hàbitat de bojares i valuosos exemplars d’endemismes rupícoles.
Queixal de Mitjavila: en Corachar.
Font de l’Ombria: prop del Salt de Robert, se situa un hàbitat de pi negral que custodia exemplars de l’emblemàtic endemisme de la zona (violeta de font).
Punta de Solà d’en Brull: es troba en el vessant del mateix nom, guardant comunitats endèmiques rupícoles, pastures i pinedes negrales.
Pouet de Fèlix: ací es troba el rar sauce de roca (Salix tarraconensis) juntament amb exemplars d’hàbitats rupícoles, de canchal i pinedes negrales.
Portell de l’Infern: estret pas natural entre roques i la cresta, amb roquedos calizos, boscos de grèvol i pinedes negrales de boix en els quals trobem poblacions vegetals singulars.
Racó dels Presseguers: en la muntanya pública de la Tenalla s’hi haja aquest amagat paratge, format per parets de roca calcària, roquedos d’ombria i pinedes negrales amb boix i grèvol.
Tossal de Cervera: situada en el límit provincial amb Tarragona, aquesta microreserva està formada per boscos de pi albar i negral amb boix, roquedos calizos i pasturatges rics en orquídies.
Vaig moldre de l’Abad: en les proximitats de la presa de l’embassament d’Ulldecona, trobem aquest espai natural singular, on destaca la vegetació rupícula d’ombria, amb roquedos, carrascales sub-litorals amb boix i saucedas ribereñas.
Mes de Peraire: situat a més de 1200 m. d’altura, prop del Salt de Robert, destaca pel seu extens i ben conservat carrascal i la bellesa paisatgística del conjunt rural del mes.
Tossal de Mitjavila: altiplà al nord de Coratxà, l’espai natural del qual protegeix comunitats rupícoles de roques calices i pasturatges rics en orquídies.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s