Coneix: la Tinença de Benifassà, 1a part

Posted: 15 Novembre 2012 in Viatge
Etiquetes: , ,
La Tinença de Benifassà, una xicoteta subcomarca de Castelló, pertanyent al Baix Maestrat. És el territori més septentrional de la Comunitat Valenciana, fronterer amb Catalunya i Aragó.

Els més frondosos boscos de la Comunitat Valenciana, es troben ací, abraçant un imponent relleu calcari de serres, cims i barrancs. El valor ecològic i paisatgístic d’aquesta comarca és incalculable. És un paratge natural de gran bellesa, a causa de les seues indubtables qualitats naturals, etnogràfiques i històriques, així com per les seues peculiaritats basades en un extens territori de mitjana i baixa muntanya, conservat quasi intacte de l’acció de l’home.Situada a pocs quilòmetres del mar Mediterrani, alberga una rica i extraordinària biodiversitat d’espècies de fauna i flora, comptant amb espècies protegides i rareses botàniques. En aquest singular paratge viuen animals salvatges en completa llibertat com a raboses, senglars o teixons. En les altes roques nien nombroses aus rapaces com l’àguila real, el falcó pelegrí o el voltor lleonat, però sens dubte l’animal més representatiu de la Tinença, és la majestuosa cabra hispànica.La Tinença destaca pel seu ric patrimoni cultural, històric, monumental, pel seu folckore i els seus costums ancestrals, pel seu particular paisatge, el seu clima i la seua àmplia i variada oferta gastronòmica, d’allotjament i especialment per la seua oferta d’activitats d’aventura a realitzar en aquest entorn natural.

UNA MICA D’HISTÒRIA

En la història de la comarca, el moment més important ho marca la fundació pel Rei Jaume I El Conqueridor, l’any 1237 del Monestir de Santa María, primer convent cisterciense de les terres valencianes i que agruparia sota el seu feu als municipis de Pobla de Benifassà, Bellestar, Castell de Cabres, Fredes, el Boixar, Coratxà i Bel; coneguts com la Tinença o Setena de Benifassà.
El monestir, en estil gòtic cisterciense, ocupat actualment per monges de l’Ordre de Sant Bruno, només pot visitar-se els dijous des de la una del migdia a les tres de la vesprada.Durant el domini musulmà la vida es desenvolupa entorn del castell de Beni Hassan, i anteriorment són nombrosos les restes que ens demostren una presència humana des de la prehistòria, com són les pintures rupestres de la Cova dels Rossegadors o diversos jaciments ibèrics.

7 Pobles medievals cadascun amb les seues pròpia idiosincràsia i particularitats.
La Pobla de Benifassà actua com a capital dels municipis de la comarca natural: Fredes, El Boixar, Coratxà, El Ballestar i Castell de Cabres són altres municipi que formen part de la Tinença mentre que el nucli de població de Bel administrativament pertany al municipi de Rossell. Tots aquests municipis es mantenen ancorats en el temps i mantenen molt visca la seua fisonomia medieval, conservant tot el sabor de l’entorn rural privilegiat en el qual es troben.Aquests petits pobles que formen La Tinença i on el còmput total és d’aproximadament 250 veïns, es troben dispersos per l’abrupte i complex relleu, pobles xicotets i singulars carregats de llegendes i que conserven la característica construcció de pedra en sec, en la seua majoria molt poc poblats i en els quals podem trobar també quantioses masies i bancals, fruit de les antigues labors i usos tradicionals que no fan més que acréixer i enriquir l’alt valor patrimonial i cultural de la Tinença.

“La majoria d’aquests pobles estan situats per sobre dels 1.000 metres d’altitud, la qual cosa els confereix un clima especial i on les estacions es viuen amb total intensitat modificant cada temporada el paisatge”

LA POBLA DE BENIFASSÀ
Sa Pobla s’alça entre el barranc de Bel o riu Verd i el barranc de la Font d’Enròs, i es troba a una altitud de 680 m. sobre el nivell del mar. S’assenta al fons d’una vall envoltada de muntanyes, i sembla estar perfectament estructurat per habitatges i camps de cultiu. El municipi està format per cinc poblacions: Ballestar, el Boixar, Coratxà, Fredes i sa Pobla.
El poble, habitat al llarg de l’any per un centenar de veïns és el major de tota La Tinença i amb els serveis bàsics: Consultori Mèdic, tenda de comestibles, farmàcia, piscina i frontó, restaurants i allotjaments rurals.

EL BALLESTAR
En el cim d’un turó, trobem El Ballestar, un bonic poble que pràcticament íntegrament s’ha restaurat en els últims anys i en el qual es pot observar un clar exemple de l’arquitectura popular de la comarca. Mereix la pena fer-se una passejada pels seus carrers empedradas, on abunden les façanes de pedra amb portaladas de mig punt, i les portes i balconades construïdes de fusta i ferro forjat.En la Plaça Major, es troba el restaurant, les Oficines del Parc Natural i l’ajuntament del Ballestar. Està presidida pel campanar de l’Església Parroquial en honor a San Salvador, i en la qual es pot apreciar una làpida funerària de pedra tallada del segle XV, que representa a un cavaller cistercense. En la placeta de la façana principal trobem un bell calvari.

EL BOIXAREl Boixar es troba en un promontori a l’encreuament dels camins cap a Castell de Cabres i la Pobla de Benifassà. Està situat a una altura d’1.089 metres sobre el nivell del mar. Deu el seu nom a la gran quantitat de boixos que creixen en la zona. Aquest fet va donar lloc a una destacable indústria de fabricació artesanal d’utensilis i coberts d’aquesta fusta. El Boixar va ser poblat per Blai d’Alagón el 15 de març 1236. Parc Natural de la Tinença de Benifassà.
CORATXÀCoratxà és el poble més alt de la Tinença, i un dels més alts de la Comunitat Valenciana, a 1.329 metres sobre el nivell del mar, el seu terme és completament muntanyenc.
Té una àmplia plaça a causa que el poble va ser destruït per les tropes franceses de Felipe IV en el segle XVIII. Per Coratxà passaven alguns romiatges, com les quals anaven des de Vallibona a Peñarroya de Tastavins. També es trobava en un dels camins de trànsit entre el Mediterrani i Aragó, l’anomenat canal de Pavia o Coratxà, cosa que li donava una gran importància.
FREDESEs troba a 1090 metres sobre el nivell del mar. El seu terme és un dels més abruptes i freds de la Tinença, i el poble està envoltat d’un paisatge extraordinari, en el qual destaca la frondosidad dels seus boscos i la multitud de camins i senderes que creuen per ell. La Carta de poblament li va ser atorgada per Blai de Alagón el 15 de març de 1236.
CASTELL DE CABRESÉs l’altre municipi que forma part de la Tinença de Benifassà. En aquest municipi podrem contemplar la reconstrucció realitzada en el seu casc urbà que va ser a punt de ser abandonat i la massissa torre campanar al costat de l’església de Sant Lorenzo, segle XVII. Com en tota la Tinença nombroses són les excursions que podem realitzar, però tal vegada la que ens porta a l’antiga ermita de Sant Cristòfol, actualment en ruïnes, siga molt recomanable ja que des d’allí s’albira una magnífica panoràmica.
BELÉs un petit poble amb encant, on es pot contemplar un dels exemples d’església romànica més interessants de la comarca, en la qual destaca la seua bella portada.Tots aqueixos ingredients, juntament amb la seua història i particularitats, han configurat un territori amb una acusada personalitat, forjada al llarg dels segles i ha permès desenvolupar un turisme sostenible i respectuós amb la naturalesa, constituint una de les millors reserves de biodiversitat del continent europeu.

La Tinença de Benifassà és ideal per als amants del turisme de naturalesa, turisme rural i turisme actiu, amb una oferta singular de petits hotels, cases rurals, càmping, restaurants i activitats que conformen una proposta turística ideal per a gaudir de la naturalesa i l’entorn rural.L’oferta turística i els seus recursos naturals, tradicions, gastronomia, cultura, patrimoni i paisatge juntament amb el silenci, la tranquil·litat i l’amabilitat de les seues gents la posicionen com una destinació idònia per a passar uns dies sol, en parella, en grup o en família amb la seguretat de descobrir un paratge únic i singular i gaudir de l’estada en perfecta harmonia amb la naturalesa, gaudint dels seus paisatges i la seua famosa gastronomia.
La Tinença és Aventura: valls, muntanyes, serres, massissos, senderes, barrancs, rius, embassaments, reserva de caça i pesca.
La Tinença és Misteri: llegendes, boscos frondosos, agrests, paratges inexplorados.
La Tinença és Paisatge: parc natural, microreserva de flora i fauna, espècies protegides, rareses botàniques, biodiversitat, terra de cultius, paisatges solitaris i extrems.
La Tinença és Cultura: El Monestir de Santa María de Benifassá , esglésies romàniques, ermites, cases de pedra, fonts, molins, monuments, tradicions d’avui i de sempre.
La Tinença és Art: pintures rupestres, el Jardí de Peter, frescs, escultures, pintors, bohemis i artistes.
La Tinença és Silenci: aire pur, pobles deshabitats, tranquil·litat absoluta, desconnexió total.

Hi ha moltes raons, que inciten a Descobrir La Tinença, un paratge singular i extraordinari, mereixedor de ser conegut, visitat i gaudit, amb els cinc sentits.

Com arrivar-hi
Des de Castelló, per Sant Mateu, Traiguera, Sant Rafel del Riu i La Sénia, o per l’autopista A-7, eixida d’Ulldecona.I des de Morella, per Torremiró i Castell de Cabres.

La Pobla de Benifassà està situada en la subcomarca de la Tinença de Benifassà, en el Baix Maestrat. El nombre total d’habitants del municipi de la Pobla de Benifassà, constituït per cinc localitats (Ballestar, Boixar, Coratxar, Fredes i Pobla de Benifassà) és de 299.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s