Amazon pujarà l’IVA dels seus ebooks

Posted: 12 Novembre 2012 in General
Etiquetes: , ,
Els editors britànics pressionen perquè acabe el seu benefici fiscal.

Amazon haurà d’igualar l’IVA dels seus llibre electrònics a Regne Unit, del 3% al 20%, segons llegim en Baquia.com. Sembla que se li podria acabar a Amazon el benefici que suposa la seua residència fiscal a Luxemburg. D’altra banda, Luxemburg està rebent al seu torn pressions de la Unió Europea per a pujar el seu IVA del llibre electrònic fins al 15%. Així ens ho explica Baquia:Sembla que Amazon haurà d’oblidar-se prompte del seu avantatge fiscal respecte als altres competidors europeus. Fins al moment, Amazon només cobra als seus clients el 3% d’IVA en el preu dels ebooks, però la UE pretén obligar-li a cobrar el 20% d’IVA habitual.

Actualment Amazon té la seua seu europea a Luxemburg, per la qual cosa ha de pagar per cada llibre venut a clients britànics els impostos d’aqueix país, que suposen un 3%, una xifra realment econòmica, i més si la comparem amb els impostos europeus. En canvi, si la seu de la companyia se situara a Regne Unit, haurien de pagar el 20%.

Segons ha publicat The Guardian, els editors britànics estan pressionant a Amazon perquè pague per complet el cost real de l’IVA en les vendes de llibres electrònics.Per la seua banda, la Comissió Europea ha donat a Luxemburg 30 dies per a augmentar la seua taxa d’IVA per als serveis digitals, del 3% al 15%. Açò tancaria el forat fiscal que ha animat a empreses com Amazon, Netflix i Skype a instal·lar-se a Luxemburg. I no és l’únic cas, ja que França també ha sigut advertida de manera similar sobre la seua taxa del 7%.

El que és clar és que una taxa tan baixa dóna a aquestes empreses un gran avantatge competitiu enfront dels detallistes de llibres electrònics de Regne Unit, que estan obligats a cobrar als seus clients la tarifa local.

De moment, Amazon ha decidit esperar per a disputar la decisió de la Comissió, per la qual cosa no hi haurà un impacte immediat en el cost dels llibres electrònics comprats a través de l’assetge web de Regne Unit. En la seua defensa, Luxemburg i França es basaran en l’existència d’una anomalia en la Llei de l’IVA de la UE, que té uns impostos menors per als llibres de paper i els periòdics que per al sector digital.

Sens dubte, Amazon és capaç d’exercir un gran poder sobre els editors, tant que ja té quasi un monopoli del mercat del llibre digital de Regne Unit. D’acord amb estimacions de la indústria, Amazon ven el 90% de tots els ebooks a Gran Bretanya, ja que gràcies a l’estalvi fiscal de Luxemburg pot permetre’s la comercialització dels seus productes a un preu més baix. En total, Amazon pot vendre els seus ebooks amb un descompte de fins al 65%, amb “IVA fantasma” inclòs.

(Publicat originalment sota el títol “La UE obliga a Amazon a cobrar el 20% d’IVA dels seus ebooks” en www.baquia.com/posts/2012-10-26-la-ue-obliga-a-amazon-a-cobrar-el-20-de-iva-de-sus-ebooks)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s