Sociolingüística per a joves del segle XXI, de Jordi Solé i Camardons

Posted: 6 Novembre 2012 in Llibres
Etiquetes: , , ,

Voliana Edicions va presentar aquest estiu “Sociolingüística per a joves del segle XXI” a la UCE de Prada de Conflent, a la FIra i Festa del Llibre del Pirineu a Organyà. i a la Mostra d’Entitats de l’Arc del Triomf de l’11 de setembre a Barcelona.

Sociolingüística per a joves del segle XXI (Voliana Edicions, 2012) recupera l’esperit de Sociolingüística per a joves, un èxit de vendes durant els anys 80 i 90, però ara totalment actualitzat; sense trair l’estil i l’esperit que el va veure néixer, conserva l’esquema i els apartats, però fent correccions, esporgades necessàries, molts nous afegits, nova bibliografia, nous subapartats temàtics, nous exemples que aclareixin els comentaris teòrics i incorporant molts conceptes i comentaris actuals en tots els apartats. Un llibre nou adreçat ara als joves del segle XXI.

Sociolingüística per a joves, recomanat durant més de deu anys als Instituts de Secundària de tots els Països Catalans pels professors més conscients a COU, Batxillerat, Filologia i Magisteri, va servir per elevar el llistó de coneixement sociolingüístic i autocrítica sociopolítica dels joves d’aleshores que són els independentistes adults d’avui. Sociolingüística per a joves hi va contribuir en gran manera. Fa vint-i-cinc anys que trobo gent que m’ho explica.

Un treball breu però ple de contingut, clar i dinàmic, que vol presentar la quintaessència de la sociolingüística als joves, una sociolingüística a fons i compromesa amb la nostra situació, però que pot servir també per al públic adult interessat en el tema, de manual per als estudiants i de punt de partida als professors d’institut, d’escoles normals, de reciclatge i de la universitat.

El llibre, concebut des de la consciència i la pràctica sociolingüística ecoidiomàtica, no vol ser pas un “catecisme” doctrinari sinó una proposta d’ètica sociolingüística, un llibre integrat en el discurs de la responsabilitat, perquè tots els parlants som en alguna mesura responsables del present i del futur de les llengües.

La nostra proposta ara queda més clara que mai: independència o mort de la llengua. I aquest doble objectiu: llengua i independència, que va ser iniciat pels joves del segle XX, haurà de ser continuat i enllestit pels joves catalans del segle XXI, sobretot per ells, perquè la gent, els joves del segle passat, hem posat les bases, amb errors i amb encerts, però ara us toca a vosaltres enllestir la feina, per la llengua, per la cultura, pel país i per la diversitat del planeta de les llengües. Però sabent bé el terreny que trepitgem, sense cofoismes ni derrotismes. Tot està per fer i tot és possible encara.

 

Jordi Solé i Camardons (Oliana, 1959) és catedràtic de llengua catalana i literatura a secundària, ha treballat durant cinc anys d’assessor LIC (Llengua, Interculturalitat i Cohesió social), i des del 2010 fa de professor al Maresme. És practicant de la sociolingüística i treballa en l’independentisme des dels 17 anys. Ha impulsat diverses publicacions, té centenars d’escrits publicats, i són seus els llibres: Sociolingüística per a joves (1988), Soziolinguistika Gazteentzat (1991), Text i context. Lectures des de la sociolingüística (1991), Sobirania sociolingüística catalana (1991), Iniciació a la sociolingüística (1992), Les paraules del futur (1995), Història social i política de la llengua catalana (1996), Els silencis d’Eslet (1996), Poliglotisme i raó. El discurs ecoidiomàtic de Delfí Dalmau (1998), El poliedre sociolingüístic (2001), Diccionari de sociolingüística (2001), La Síndrome dels Estranys Sons (2003), Les set tribus de la nació catalana (2004), La llengua que ens va parir. Set pensadors a la recerca del català (2007), Realitat i vitalitat de la llengua catalana (2009) i Independència o mort… de la llengua (2011).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s