La vila fortificada de Conflent

Posted: 13 Octubre 2012 in Viatge
Etiquetes: , ,
Vilafranca de Conflent és una població aturada en el temps. Les muralles que la cerquen completament, Patrimoni de la Humanitat, l’han protegida, conservant així tot l’encant medieval. I com una talaia, el fort vigila des de les altures

Restes de la muralla de Vilafranca de Conflent

Poc ha canviat Vilafranca de Conflent des de la seva fundació per part del comte de Cerdanya Guillem Ramon I, a la darreria del segle XI. Les cases de pedra s’arrengleren en dos carrers principals planers i paral·lels, Sant Joan i Sant Jaume. Cal passejar-hi a poc a poc, entretenint-se en les botigues d’artesans o fent un cafè a les placetes.

Murs de Vauban

Entrem a la vila a través de la porta d’Espanya. A la muralla, a mà esquerra, hi hem vist el bastió del Rei i, a mà dreta, el de la Reina. La fortificació va ser reformada pel marquès de Vauban, l’enginyer de Lluís XIV, al final del segle XIV, i el 2008 la Unesco la va declarar Patrimoni de la Humanitat. De seguida tombem a la dreta, on se’ns obrirà una elegant plaça amb l’església de Sant Jaume -d’estil romànic amb algunes modificacions gòtiques-, l’Ajuntament -construït totalment de pedra picada de marbre- i, per damunt seu, l’anomenada torre de Vegueria. Un rellotge de sol al costat de l’Ajuntament explica que “com més sol fa, més bé estic” . Continuem descobrint els racons i les façanes del carrer de Sant Jaume, fins que trobem l’edifici del Vell Hospital, amb una torre de planta quadrada que se suposa que és la construcció més antiga de Vilafranca de Conflent que es manté dempeus. En finalitzar el carrer, sortim momentàniament fora muralles a través de la porta de França. Des d’aquí tenim una magnífica visió del fort Libéria, una fortalesa que es troba dalt d’una muntanya. Tornem a entrar a la vila i ara ho fem per la porta Comtal, més petita i al costat de la qual hi ha el bastió del Delfí.
Caminem pel carrer de Sant Joan, amb diversos restaurants i botigues, fins que, just abans d’arribar a la torre de Vegueria, girem a la dreta per trobar-nos el pont de Sant Pere, a partir del qual podríem iniciar l’ascens al fort Libéria, però ho deixarem per un altre dia. El darrer tram abans d’arribar de nou a la porta d’Espanya el podem fer pel camí que separa les cases de les muralles.

Fort Libéria
Accés amb microbús i vehicles tot terreny des de l’aparcament de la porta de França i des del cafè El Canigó. A peu, és recomanable pujar pel camí de la muntanya i baixar per les escales subterrànies de més de 700 escalons.
De 10 a 18 h; de juny a setembre, de 9 a 20 h 6€; tarifa reduïda: 5€; menors d’edat: 3,50€; menors de 5 anys: gratis
  • Dificultat:
  • Més informació: Guia pràctica Punt d’Informació de Vilafranca de Conflent. A més de trobar informació de la vila, també és punt d’accés a les defenses de la muralla. Sant Joan, 2 . (0033) 468 96 22 96-www.villefranchedeconflent.fr
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s