Com maquetar un llibre en Word

Posted: 6 Octubre 2012 in General, Llibres
Etiquetes: ,

Com maquetar un llibre en Word? L’escriptor argentí Federico Rudolph ens dóna una sèrie de consells per a maquetar els nostres textos en Word, pensats especialment per a casos d’autoedició (si el teu llibre anirà a impremta, millor contracta els serveis d’un professional…).

Pren nota!

10 secrets per a maquetar un llibre en Word

1. Si el que pretens és publicar els teus llibres en algun portal d’autoedició (Bubok, Lulu, etc.), utilitzar Word per a maquetar el teu llibre seria el més simple i pràctic.

2. Hauries d’instal·lar un driver d’impressió en PDF, doncs Office no exporta de manera nativa a aquest format.

3. Per a treballar amb qualsevol document, abans de començar, és fonamental conèixer en quina grandària eixirà imprés (A5, A4, 6″ x 9″, etc). Anota les mesures equivalents en mil·límetres per a aquestes grandàries de fulla quan vages a establir les mateixes en Word.

4. Una altra cosa que has de tenir en compte són els marges de tall i impressió que has de respectar (varien en cada cas). El millor és treballar amb “marges simètrics” i deixar un espai d’enquadernació interior (que serà ocupat pel pegat del llibre).

5. Mai comences una obra sense conèixer totes aquestes dades; d’una altra forma, hauràs de tornar a reorganitzar les pàgines del teu llibre. Respecta, sempre, els marges mínims establits per l’editorial, o el teu text patirà corts indesitjats (pot ser que no isquen els nombres de pàgina o part del text als costats i hauràs de refer tot el teu treball).

6. Un altre secret: No uses el “Enter” per a separar paràgrafs ni títols; per contra, utilitza estils de text i brinda-li a cadascun la separació que millor consideres. Si ho fas així, t’evitaràs haver de formatar el text manualment, doncs els paràgrafs manegen el que es diu “control de separació de vídues i òrfenes”; açò és, perquè no queden línies soltes al final de cada pàgina i per a donar-li un millor aspecte al text.

7. Una altra cosa que pots intentar és utilitzar una secció per a cada capítol de la teua obra, doncs així, tens la possibilitat de manejar lliurement la ubicació i visibilitat dels nombres de pàgina, o si desitges que cada capítol comence en pàgina imparell, per exemple.

8. El millor és preparar un document que continga, fins i tot, el tipus de lletra que vols utilitzar (pots optar per lletres tipus com Arial i Garamond que es veuen bé i són fàcils de llegir, a part de que no cansen la vista), i després, guardar-ho com a plantilla.

9. Els portals abans esmentats, solen comptar amb els seus propis arxius de plantilla que pots descarregar lliurement i estalviar-te tot aquest treball (a més, t’assegures que el document quedarà bé, una vegada imprés), o basar-te en ells per a crear les teues pròpies plantilles.

10. Pots provar de pujar el teu arxiu en format Word als portals d’autoedició; però obtindràs un millor resultat final si exportes o envies a imprimir el teu arxiu en PDF. Recorda sempre incrustar les fonts (tipografies) que hages utilitzat en l’arxiu; d’una altra forma, el resultat pot ser impredictible.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s