És el plagi una forma d’art?

Posted: 4 Octubre 2012 in Llibres
Etiquetes: ,

El plagio como una de las bellas artes, de Manuel Francisco Regna, recorre els plagis més famosos de la literatura i sembra dubtes respecte a autors tan emblemàtics com Valle-Inclán, García Lorca i Gil de Biedma, al mateix temps que recorda casos tan populars com els d’Ana Rosa Quintana i Camilo José Cela.

Aquest llibre pretén, sense fer sang, analitzar els diferents conceptes que envolten el tema del plagi. Ja Eugeni D’Ors va assegurar que tot el que no és tradició és plagi, i Pío Baroja va anar més enllà en concloure que tot el que no és autobiografia és plagi. A més del literari, si considerem altres disciplines artístiques com el cinema, la música o la pintura, trobarem que, a voltes, les relacions entre unes obres i unes altres tenen molt més que veure que la mera inspiració.

Manuel Francisco Regna repassa la història de la literatura, des de textos tan antics com la Bíblia i l’Alcorà, passant per Dante, Petrarca, Miguel de Cervantes o Shakespeare. Però són els segles XX i XXI els que l’autor crida el vertader camp de batalla del plagi. No escapen de la sospita de plagi autors tan emblemàtics i carismàtics com Valle-Inclán o Federico García Lorca.

Avançant més en el temps, el llibre explica casos tan famosos i controvertits com el d’Ana Rosa Quintana, que va incloure en el seu debut literari Sabor a fel (en part escrit per una altra persona) paràgrafs de novel·les ja existents. També es recorda el controvertit cas de Camilo José Cela, acusat de plagiar certs punts d’una novel·la de Carmen Formoso.

L’autor també es fa ressò de la sentència per delicte de plagi que va determinar que Arturo Pérez-Reverte va copiar la trama del guió de la pel·lícula Gitano a Antonio González-Vigil.

Manuel Francisco Regna és novel·lista, dramaturg, crític literari i poeta. Col·labora en premsa en els suplements culturals Cultura/s de La Vanguardia i ABC de les Arts i Lletres d’ABC, entre uns altres. Actualment és columnista del diari digital elplural.com i de el “Blog de les Arts i les Lletres” del portal Hola.com. En 2007 va col·laborar en el documental d’Emilio Ruiz Barrachina Goya i Orson Wells, i en 2008 va realitzar el guió del documental L’Espanya de la cobla. En 2009 va publicar, en Edicions B, i en col·laboració amb I. Ruiz Barrachina, Un segle de cobla.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s