El Congrés rebutja derogar el Decret de Nova Planta

Posted: 27 Setembre 2012 in General
Etiquetes: , ,

ERC-RCat -CatSí ha presentat una proposició en què instava l’Estat a reconèixer la sobirania nacional de Catalunya i restituir “tots els seus drets històrics”

El text reclamava “compensacions” per les conseqüències polítiques, jurídiques i econòmiques dels decrets

Imatge d’un exemplar del Decret de Nova Planta,
dipositat a la Biblioteca Nacional de Catalunya

La Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres amb els vots del PP, PSOE (i PSC) i UPyD una proposició no de Llei d’ERC-RCat-CatSí que instava el govern espanyol a “derogar el Decret de Nova Planta de 1715”,“reconèixer el poble de Catalunya com a dipositari de la seva sobirania nacional” i “restituir la llibertat de Catalunya i tots els seus drets històrics”. A més, la iniciativa instava l’Estat a crear una comissió bilateral amb la Generalitat per “iniciar tots els tràmits legals necessaris per a la restitució i compensació de les conseqüències polítiques, socials, territorials, jurídiques i econòmiques” derivades de la imposició del decret.

El text recorda que el Principat de Catalunya disposava de plena subjectivitat política internacional i exercia plenament la seva sobirania fins al setembre del 1714 i la posterior publicació del Decret de Nova Planta el 9 d’octubre de 1715. Va ser aleshores quan la seva sobirania i les institucions que la representaven “van ser il·legalment suprimides” per part del rei Felip V de Castella, igual que a Mallorca i València.

Així, considera que els Decrets de Nova Planta de Catalunya, València i Mallorca van ser imposats “pel dret de conquesta” i van suposar un “incompliment de l’ordenament legal i del dret internacional vigent als segles XVII i XVIII” així com del Tractat d’Utrecht de 1713”.

En aquest context, demana al govern espanyol que “passi pàgina i tanqui un capítol històric i jurídic que va suposar la il·legítima i il·legal imposició unilateral d’un nou ordenament legal a Catalunya”.

Esborrar les “empremtes de l’absolutisme”

El text s’ha debatut a la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats, presidida pel popular Alberto García-Tizón, però ha estat rebutjada pel PP, el PSOE (inclosos els diputats del PSC) i UPyD. La proposició ha obtingut el suport d’ERC-RCat-CatSí, CiU i PNB. L’Esquerra Plural (ICV-IU-Cha) ha demanat poder votar només a favor del reconeixement de la sobirania de Catalunya.

Pel portaveu dels republicans a Madrid, Alfred Bosch, cal que l’Estat “esborri les empremtes de l’absolutisme” i les “antiguitats antidemocràtiques” com els Decrets de Nova Planta. Segons ell, cal que recuperar el camí perdut “de les institucions democràtiques” que “no va seguir el Regne d’Espanya”. Aquest criteri ha estat compartit pel PNB, que ha expressat la seva “solidaritat” amb la petició.

El diputat de CiU Jordi Jané ha donat suport a la petició, però ha qüestionat l’oportunitat de portar la iniciativa al Congrés en un moment en què el Parlament de Catalunya viu un debat transcendent.

De la seva banda, eldiputat d’ICV-EUiA Joan Josep Nuet, ha afirmat que la seva formació defensa el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya i ha demanat poder votar a favor únicament d’aquest punt de la iniciativa. En canvi, s’ha oposat a la resta de plantejaments sobre els Decrets de Nova Planta perquè, al seu entendre, “el millor per a la construcció nacional no és negociar amb Espanya” sinó exercir aquest dret.

Proposta ridícula, segons el PP

En canvi, el diputat del PSC Joan Rangel s’ha oposat a una iniciativa que, al seu parer, “està fora de lloc i no respon als reptes que cal abordar”. En aquesta línia, ho ha comparat amb els plantejaments d’Artur Mas, que proposa anar a un “xoc de trens” que pretén “dividir la ciutadania”. El diputat socialista ha apostat per “l’ideal federal” i la “unió en la diversitat” dins de l’Estat. També ha apel·lat als valors de la “fraternitat” i la “negociació”.

Segons el portaveu dels populars, Pedro Gómez de la Serna, la proposta dels republicans és “insòlita, ridícula i una presa de pèl a la cambra”, perquè “Catalunya mai va ser sobirana ni va existir com a nació”. A més, ha acusat les formacions sobiranistes d’haver portat Catalunya “a l’abisme” i d’intentar ocultar la crisi.

Però la més càustica ha estat la portaveu d’UPyD, Rosa Díez, que ha ironitzat sobre el “realisme” de la proposta i ha afirmat que els “més de 600.000 aturats de Catalunya cada dia es desperten pensant que tot es resoldria si realment es deroguessin els decrets de nova planta de 1715”. “Si ens posem a derogar decrets que no reconeguessin la idiosincràsia i les llibertats de la Catalunya lliure de què vostè parla, ens podríem remuntar al codi d’Hammurabi”, ha sentenciat.

Publicat a elpuntavui.cat el 26 de setembre de 2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s