Softcatalà presenta la versió 1.2 del Catalanitzador

Posted: 25 Setembre 2012 in General
Etiquetes: ,

El Catalanitzador http://catalanitzador.softcatala.org/ és un programa que posa a l’abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb Microsoft Windows. Quan s’executa el programa s’analitza de forma automàtica l’ordinador per determinar els canvis que cal fer i, en un procés guiat de quatre pantalles, es realitzen els canvis sense que l’usuari s’hagi de preocupar de res més.

Des de la seva publicació el 22 d’abril de l’any passat, més de 25.000 usuaris han catalanitzat el seu ordinador amb el Catalanitzador per al Windows. Les estadístiques es troben accessibles a:
http://catalanitzador.softcatala.org/stats/

Viure i treballar plenament en català amb el Microsoft Windows

L’objectiu del Catalanitzador per al Windows és simplificar la catalanització de qualsevol sistema Microsoft Windows, aplicant-hi els canvis de configuració, els paquets de llengua i els correctors ortogràfics necessaris per tal que l’usuari pugui treballar en català.

En sistemes operatius com ara GNU/Linux, emprar el català és molt senzill: quan l’usuari tria el català com a llengua de treball, automàticament canvia la llengua del sistema, els correctors ortogràfics que rs fan servir i la llengua de les aplicacions. En canvi, en entorns Microsoft Windows, aconseguir el mateix objectiu requereix d’un gran esforç per part de l’usuari, que inclou: fer canvis en la configuració, baixar paquets de llengua de diferents webs que són específics per a certes versions de les aplicacions i edicions del sistema operatiu, i la tria d’opcions específiques per a diversos programes.

L’objectiu final del Catalanitzador és que el resultat per al català sigui el mateix que per a qualsevol de les llengües principals del Windows, augmentant de forma significativa l’ús actual del català en aquesta plataforma, que se situa al voltant del 15%, segons diverses estimacions.

Accions que realitza

Instal·la els paquets d’idioma en català de les següents aplicacions:

* Microsoft Windows XP, Windows Vista i Windows 7
* Microsoft Office 2003, 2007 i 2010
* Internet Explorer 6, 7, 8 i 9
* OpenOffice.org 3.2 i 3.3
* Adobe Reader 9 i 10 (lector de PDF)
* Windows Live Essentials 2011

Canvia la llengua de navegació al català en qualsevol versió dels següents navegadors:

* Internet Explorer
* Chrome
* Firefox

Realitza els següents canvis de configuració:

* Configura el català com a llengua del sistema
* Configura el català com a llengua d’escriptura

Novetats de la versió 1.2

La versió 1.2 presenta com a novetat la catalanització addicional de les següents aplicacions:

* Adobe Reader 9 i 10 (lector de PDF)
* OpenOffice.org 3.2 i 3.3
* Windows Live Essentials 2011

També s’han introduït moltes millores gràcies als comentaris que els usuaris han fet arribar.

La importància de navegar en català

Gràcies al canvi de llengua en els navegadors que realitza el Catalanitzador, els usuaris s’identificaran a partir d’aquell moment com a catalanoparlants quan naveguin, i aquelles aplicacions web que siguin multilingües i tinguin versió catalana es mostraran en català.

Aquest canvi és molt important, ja que determina el pes real de la llengua catalana a Internet, actualment fortament subestimat. A més, afecta la visibilitat del contingut web en català d’empreses i institucions públiques. Els cercadors d’Internet mostren els resultats en funció de dos paràmetres: l’estat on es troba l’ordinador i la llengua de navegació definida als navegadors. Si l’usuari no té definit el català al navegador, el contingut en català no apareix en les primeres posicions, sinó que resta amagat als usuaris. Això fa que els usuaris facin servir contingut web en altres llengües (espanyol, anglès, francès…) en comptes de fer-ho en català. Per exemple, aquest és un problema real que afecta la Viquipèdia, una de les Wikipedies més actives, però amb dificultats per arribar al seu públic objectiu.

.Institucions i entitats que hi donen suport

El Catalanitzador, desenvolupat per Softcatalà, compta actualment amb el suport de les següents institucions i entitats: Direcció de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) del Departament d’Ensenyament, Xarxa Vives d’Universitats dels territoris de parla catalana, Fundació puntCAT, Plataforma per la Llengua, Amical Viquipèdia i WICCAC.

Les institucions i entitats col·laboradores s’han compromès a donar difusió i promoure l’ús del Catalanitzador, accions que volem agrair des de Softcatalà.

Font: Softcatalà, 16 de juliol del 2012

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s